Χρέη σε εφορία: Σε ποια περιουσιακά στοιχεία μπορεί να βάλει «χέρι»

Ξεπέρασαν τα 3,4 δισ. ευρώ τα νέα χρέη στο οκτάμηνο

Νομίσματα πορτοφόλι

Ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους λόγω (και) των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

 Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021 τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπέρασαν τα 3,4 δισ. ευρώ, με την εφορία πλέον να χρησιμοποιεί στοχευμένα το όπλο των κατασχέσεων.

Σε ποια περιουσιακά στοιχεία μπορεί να βάλει «χέρι» η εφορία

-    Τραπεζικές καταθέσεις: Ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ «τρυπώνει» στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη για ληξιπρόθεσμα χρέη που έχει ο φορολογούμενος και βάζει στο «χέρι» τα ποσά των καταθέσεων (εφόσον βέβαια υπάρχουν υπόλοιπα στους λογαριασμούς). Από την κατάσχεση γλιτώνουν καταθέσεις που υπάρχουν σε ένα και μοναδικό λογαριασμό για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ.

Χρέη σε εφορία: Πώς να αξιοποιήσετε 48, 72 και 120 δόσεις

-    Ακίνητα: Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην ΑΑΔΕ να κατάσχει ακίνητο ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία του οφειλέτη για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ. Ωστόσο, το μέτρο επιβάλλεται μόνο για μεγάλες οφειλές.
 
-    Αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής: Ο εισπρακτικός μηχανισμός μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου για οφειλές άνω των 500 ευρώ.

Μέχρι τέλη Οκτωβρίου η επανένταξη στις 100 - 120 δόσεις

-    Μισθοί, ενοίκια κλπ: Ποσά που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης, μπορεί να τα κατάσχει η ΑΑΔΕ ανεξάρτητα από το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής. Ειδικά για ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων κατασχέσεις γίνονται άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα. Επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top