Προκαταβολή συντάξεων: Ποιοι πρέπει να επιστρέψουν ποσά

Έναντι σύνταξη σε 36.000 δικαιούχους με διαδικασίες fast track

Χρήματα

Να επιστρέψουν ποσά θα κληθούν χιλιάδες συνταξιούχοι, που λαμβάνουν από το περασμένο Πάσχα την προκαταβολή σύνταξης, ύψους 360 έως 384 ευρώ.

Η απονομή της προκαταβολής σύνταξης σε περίπου 36.000 εν αναμονή συνταξιούχους έγινε με fast track διαδικασίες, προκειμένου να δοθεί ένα επίδομα «ανακούφισης» στους συνταξιούχους, που περίμεναν στην ουρά 3 - 4 χρόνια χωρίς να εισπράττουν ούτε καν προσωρινή σύνταξη.

Ενδεικτικό της νομοθετικής ρύθμισης ήταν ότι αρκούσε και μια υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου για το σύνολο των ετών ασφάλισης αν ήταν ελλιπή τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-EΦΚΑ.

Αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης έως το τέλος του 2022

Τα αναδρομικά που έλαβαν οι 36.000 ανέρχονται σε περίπου 4.700 ευρώ κατά μέσο όρο.

Στη σχετική τροπολογία είχε συμπεριληφθεί και η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής απόφασης συνταξιοδότησης, τα ποσά που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως στους ασφαλισμένους θα αναζητούνται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Το διάστημα που μεσολάβησε, η επεξεργασία των φακέλων συνταξιοδότησης έδειξε ότι για το 10% των συνταξιούχων, δηλαδή για περίπου 3.600 από τους 36.000, η απόφαση είναι εν τέλει απορριπτική. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ότι πρέπει να αναζητηθούν περίπου 15-20 εκατ. ευρώ από τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν οι εν λόγω συνταξιούχοι.

Ο ΕΦΚΑ δεν έχει εξετάσει ακόμα τον τρόπο επιστροφής των ποσών. Πάντως πρόσφατη ρύθμιση που αφορά στην επιστροφή ποσών των συντάξεων χηρείας προβλέπει την επιστροφή των ποσών σε πολλές δόσεις.

Συγκεκριμένα, καθεμία από τις μηνιαίες δόσεις που παρακρατούνται από τον e-ΕΦΚΑ έως την πλήρη εξόφληση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της κύριας σύνταξης μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ και το 1/6 του ποσού κατά το μέρος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top