Έκτακτο «δώρο Χριστουγέννων» σε συνταξιούχους και υγειονομικούς

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Δεκέμβριο

Πορτοφόλι

Να δώσει έκτακτη και εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες έως το τέλος Δεκεμβρίου εξετάζει η κυβέρνηση,  μετά την ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ και την καλύτερη πορεία, από τις αρχικές προβλέψεις, της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις για καταβολή «μερίσματος» σε χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι δεν πήραν αναδρομικά και υγειονομικούς, οι οποίοι παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας.

Πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τη στήριξη των εισοδημάτων από το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη διατροφής.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 900 ευρώ στα ευάλωτα νοικοκυριά

Τα πρόσθετα μέτρα θα είναι απολύτως κοστολογημένα και εντός των ορίων που παρέχει η μεγαλύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να διαταράξει την εικόνα συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης ενόψει των συζητήσεων για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας και την εξασφάλιση σχετικά χαμηλών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, όταν θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, το 2023.

Οι τελικές αποφάσεις για τις πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης των εισοδημάτων των νοικοκυριών θα ληφθούν τον Δεκέμβριο, όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει πιο καθαρή εικόνα για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης και την πορεία του προϋπολογισμού που θα καθορίσουν τον ακριβή δημοσιονομικό χώρο.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ φέτος θα είναι τουλάχιστον 6,1%, με σοβαρές πιθανότητες να κινηθεί και πάνω από το 6,5%, κάτι που θα αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αφήσει ανοιχτό παράθυρο για πρόσθετες ελαφρύνσεις δηλώντας ότι «εάν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, αυτός θα διανεμηθεί στην κοινωνία, με έμφαση στη μεσαία τάξη και στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα». «Ο σκοπός είναι να βελτιώσουμε τους μισθούς» σημειώνει με έμφαση ο υπουργός, για να προσθέσει ωστόσο ότι οι συνθήκες με την ακρίβεια ενδεχομένως να αλλάξουν τη στόχευση.

Οι εισηγήσεις για τα περαιτέρω μέτρα στήριξης είναι αρκετές και σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνουν νέα παρέμβαση για την καταπολέμηση της ακρίβειας, κυρίως στο μέτωπο της ενέργειας, αλλά και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την επέκταση της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης σε Δημόσιο – συνταξιούχους καθώς και το ενδεχόμενο μιας έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης.

Το γεγονός ότι για το 2022 θα ισχύει η ρήτρα διαφυγής, που απαγορεύει τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, θέτει αυτομάτως σε διαβούλευση με τους θεσμούς παρεμβάσεις προσωρινού χαρακτήρα, με τις οποίες η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει τα νοικοκυριά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top