Το ΣτΕ κρίνει την επιστροφή 4 δισ. ευρώ σε 650.000 συνταξιούχους

Έως τον Οκτώβριο η πιλοτική δίκη που θα κρίνει πολλά

Χρήματα

Πάνω από 650.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα διεκδικούν νέα αναδρομικά, που φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ.

Τα νέα αναδρομικά αφορούν το επίμαχο εντεκάμηνο των επιστροφών, το οποίο ξεκινά στις 11 Ιουνίου 2015, όταν το ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012, και φθάνει έως τις 12 Μαΐου 2016, όταν άρχισε η ισχύς του νόμου Κατρούγκαλου με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Αναδρομικά συντάξεων: Oι δικαιούχοι και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις περίπου 350.000 συνταξιούχων, οι οποίες ανέρχονται σε επιπλέον 2 με 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά στο Δημόσιο.

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται και νέα απόφαση, αυτή τη φορά για τις περικοπές των δώρων επιδομάτων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και τις περικοπές των επικουρικών την περίοδο των Μνημονίων. Δικαιούχοι των αναδρομικών σε περίπτωση θετικής απόφασης του ΣτΕ είναι μόνο όσοι έχουν προσφύγει, ενώ η απόφαση αφορά την επιστροφή των δώρων του εντεκαμήνου Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016, όπως και τις αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι θα δουν τελικά αυξήσεις

Από το συγκεκριμένο εντεκάμηνο – οι περικοπές του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές – επεστράφησαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020, μόνο οι μειώσεις που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις.

Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ του 2019, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν νέες προσφυγές στο ΣτΕ από οργανώσεις συνταξιούχων.

Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να δημοσιευτεί η απόφαση της πιλοτικής δίκης του προηγούμενου Ιανουαρίου που θα κρίνει τον νέο γύρο αναδρομικών. Δυνητικά τα νέα αναδρομικά του εντεκαμήνου Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016 θα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές.

Οι διεκδικήσεις αφορούν 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σωρευτικά, εάν τα δύο ανώτατα δικαστήρια δικαιώσουν τους συνταξιούχους, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί περίπου 1 δισ. ευρώ από την επιστροφή και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει εκδώσει απόφαση που δικαιώνει τους συνταξιούχους του Δημοσίου από το 2017, αλλά το Δημόσιο μέχρι σήμερα δεν την έχει εφαρμόσει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top