Ακρίβεια: Τιμές Ευρώπης με μισθούς Ελλάδας 

Τι δείχνει η σύγκριση για το κόστος των βασικών αγαθών

Τιμές Ευρώπης πιάνουμε σε βασικά αγαθά μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις. Η σύγκριση των τιμών σε ψωμί, ζυμαρικά και χαρτικά δείχνει ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα τα ίδια προϊόντα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Συγκράτηση των τιμών ζήτησε ο Γεωργιάδης από τα σούπερ μάρκετ  

Η τιμή στο ψωμί σε Ελλάδα και Ευρώπη 

Στην Ελλάδα  η τιμή κιλού στο απλό ψωμί κυμαίνεται από 2,20 μέχρι 2.90 ευρώ το κιλό. Μια φρατζόλα 350 γραμμαρίων έχει μέση τιμή τα 0, 90 λεπτά. 

Η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης Έλσα Κουκουμεριά δήλωσε στο ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του Star:  «Mια αύξηση της τάξεως του 10 - 20% θεωρούμε ότι είναι λογική και βλέπουμε και από την αντίδραση του κόσμου  ότι την κατανοεί,  γιατί θα πρέπει να πούμε ότι αύξηση στο ψωμί έχει να γίνει από το 2007».  

Καύσωνας, φωτιές και κόστος παραγωγής αυξάνουν τις τιμές

Γίναμε Ευρώπη στις τιμές  

Στο Βέλγιο η τιμή του ψωμιού είναι σχεδόν ίδια με την Ελλάδα.  Μια φρατζόλα 800 γραμμαρίων ο Βέλγος καταναλωτής την πληρώνει κατά μέσο όρο 2,20 ευρώ περίπου. 

Δηλαδή το ψωμί στην Ελλάδα στοιχίζει όσο και στις ακριβότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης.  

Όπως δηλώνει πάντως ο Σπύρος Δαγρετζάκης, Έλληνας αρτοποιός στη Βρκελώνη, εκεί «το κιλό στο σταρένιο ψωμί, σε καλή ποιότητα, κοστίζει 2,7-2,8 ευρώ».  

Κύμα ανατιμήσεων:  Έρχονται μέτρα - ασπίδα για την ακρίβεια  

Παίρνουν την ανηφόρα οι τιμές στα εισαγόμενα προϊόντα

Μόνο τον Ιούλιο η αύξηση της τιμής των εισαγόμενων προϊόντων ήταν 1,3% στη χώρα μας, ενώ ο εισαγόμενος πληθωρισμός σε βιομηχανικά είδη και πρώτες ύλες έφθασε στο 21%.  Αποτέλεσμα; Οι τιμές σε βασικά είδη να πάρουν την ανηφόρα. Μισό κιλό μακαρόνια γνωστής ευρωπαϊκής φίρμας κοστίζει 1,18 λεπτά,  ενώ συσκευασία με χαρτί υγείας, 10 ρολών, κοστίζει από 1,99 μέχρι και 4 ευρώ. 

Στην Ισπανία τα μακαρόνια είναι πολύ φθηνότερα, έχουν περίπου 0, 80 ευρώ, στο Βερολίνο 1,30 και στο Βελγιο 1,70.  Όσο για το χαρτί υγείας; Με τα ίδια χρήματα στο Βέλγιο αγοράζεις τα διπλά σε σχέση με την Ελλάδα

Ειδικά στα τρόφιμα οι αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι κυμαίνονται από 2-21%. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top