Κύμα ανατιμήσεων:  Έρχονται μέτρα - ασπίδα για την ακρίβεια  

Παρεμβάσεις και για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος

Με τις ανατιμήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης να βρίσκονται προ των πυλών, το «πακέτο» που θα εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα περιλαμβάνει εισοδηματικές ενισχύσεις, φοροελαφρύνσεις και μέτρα για τα ευάλωτα νοικοκυριά. 

Η λίστα της ακρίβειας: Αυξήσεις έως 23% σε ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι και τυρί

Όπως μετέδωσε ο Γιώργος Παππούς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, οι προσδοκίες είναι μεγάλες, γιατί αφήνοντας πίσω τα χειρότερα της πανδημίας, το τελευταίο που θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων. 

Αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα: Μέτρα για ευάλωτους καταναλωτές

Παρά τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, επικρατεί μέχρι στιγμής  μία αυτοσυγκράτηση στην αγορά. Ωστόσο, δεν θα αποφύγουμε τις πρώτες ανατιμήσεις. Τη Δευτέρα αναμένονται αυξήσεις 15 - 20% στο ψωμί, ενώ μέσα στον μήνα οι αυξήσεις σε  συσκευασμένα τρόφιμα, κατεψυγμένα, λάδια, γαλακτοκομικά, μπισκότα θα φθάσουν στο  10 - 15%. Πάνω από 20% θα είναι οι αυξήσεις σε ντομάτες, μαρούλια, σαλάτες, μπρόκολα λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που έπληξε την παραγωγή, ενώ θέμα χρόνου είναι να δούμε αυξήσεις και στον καφέ, 15% στον καφέ «στο χέρι» και τουλάχιστον 30% στον σερβιριζόμενο. 

Καύσωνας, φωτιές και κόστος παραγωγής αυξάνουν τις τιμές

Το «πακέτο» του Πρωθυπουργού θα έχει κατ' αρχάς «κόφτη»  αυξήσεων στο ρεύμα, κυρίως με παρεμβάσεις στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. Όσον αφορά τις εισοδηματικές ενισχύσεις, αναμένεται μια νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως και μία  μονάδα, την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και σίγουρα τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές.  
 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top