Γεωργιάδης: Έρχονται ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα

«Μπείτε στο e-Καταναλωτής για να βρείτε τις φθηνότερες τιμές»

Ακόμη περισσότερο αναμένεται να «βαρύνει» το καλάθι της νοικοκυράς με το νέο κύμα ακρίβειας, που βρίσκεται προ τον πυλών, λόγω των αυξήσεων στις πρώτες ύλες διεθνώς

Κύμα ανατιμήσεων σε πολλά προϊόντα από το καλάθι της νοικοκυράς πολύ πιθανόν να δούμε το επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, το οποίο εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει η αύξηση στις τιμές της ενέργειας, αλλά και των πρώτων υλών διεθνώς.

Ήδη, παρατηρείται εκρηκτική αύξηση του κόστους για τις μεταφορές από την Κίνα, ενώ το στίγμα των αυξήσεων, που θα ακολουθήσουν πολλά προϊόντα, δείχνουν ήδη οι εισαγωγές προϊόντων από άλλες χώρες.

Έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων στα ράφια

Χαρακτηριστική είναι η ανησυχητική αναφορά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανίου, πως οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών ήδη αγγίζουν το 50%. Κάτι που σημαίνει πως οι τιμές σε δεκάδες προϊόντα, όπως κρέας, γάλα, γιαούρτι και αυγά αναμένεται να πάρουν την ανιούσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη έως 17% αυξήθηκαν οι τιμές σε πολλά τρόφιμα μέσα σε έναν χρόνο, από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.

Το θέμα, μάλιστα, απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άκουσε τις σχετικές τοποθετήσεις των υπουργών.

Τέλος το φθηνό ψωμί – Ο καφές θα φτάσει στα 5 ευρώ

Το παζλ συμπληρώνουν οι επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι οποίες πιθανόν να φτάσουν και το 50%.

Έρχονται αυξήσεις - φωτιά έως 50% στους λογαριασμούς ρεύματος

Αυτό θα φέρει όχι μόνο μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, αλλά και αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, με τους περισσότερους επαγγελματίες να τονίζουν πως, μοιραία, το κόστος (έστω στο μεγαλύτερο τμήμα του) θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή.

Έρχονται αυξήσεις έως 50% στο ρεύμα – Τι είπε ο Σκρέκας

Αυτό θα επηρεάσει είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, το οποίο πιθανόν να ακριβύνει 20-25%, αλλά και τον καφέ, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, να προειδοποιεί πως μπορεί να φτάσει τα 5 ευρώ, λόγω της διεθνούς αύξησης του κόκκου καφέ από την ξηρασία στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή καφέ στον κόσμο. 

«Θα υπάρξουν υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα. Δε θα έρθουν δυνάμει της κυβέρνησης. Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το κύμα των ανατιμήσεων φαίνεται πως θα είναι ο επόμενος… κάβος, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να προβεί σε παρεμβάσεις για τη συγκράτηση των ανατιμήσεων σε αγαθά με ανακοινώσεις από τη ΔΕΘ.

Κάντε πιο φθηνές αγορές με το «e-Καταναλωτής» 

Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να υπενθυμίσει στους καταναλωτές πως υπάρχει ένα «όπλο» στη φαρέτρα τους: η εφαρμογή «e-Καταναλωτής».

e-Kαταναλωτής: Η εφαρμογή που συγκρίνει τις τιμές των σούπερ μάρκετ

Μέσω της εφαρμογής «e-Καταναλωτής» του υπουργείου Ανάπτυξης, μπορούν να βρουν πού πωλείται με τη χαμηλότερη τιμή το προϊόν, που τους ενδιαφέρει, και έτσι να ρίξουν σημαντικά το κόστος για το καλάθι της νοικοκυράς.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top