Έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων στα ράφια

Ποια τρόφιμα έχουν «τσιμπήσει» έως 17% μέσα σε έναν χρόνο

Ακόμη περισσότερο αναμένεται να «βαρύνει» το καλάθι της νοικοκυράς με το νέο κύμα ακρίβειας, που βρίσκεται προ τον πυλών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αρκετά προϊόντα θα «τσιμπήσουν» έως 5% στο ράφι. Στην πλειονότητά τους οι αυξήσεις θα αφορούν προϊόντα, τα οποία είτε εισάγονται απευθείας στην ελληνική αγορά είτε προϊόντα που η παραγωγή τους απαιτεί εισαγωγή πρώτων υλών, οι τιμές των οποίων έχουν τραβήξει την ανηφόρα τους τελευταίους μήνες.

Κύμα ανατιμήσεων και ελλείψεις προϊόντων στην αγορά

Η αρχή, σύμφωνα με επιχειρηματίες, αναμένεται να γίνει από μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου που δεν μπορούν να απορροφήσουν καμία αύξηση από τους προμηθευτές τους.

Οι ενδείξεις δεν είναι αισιόδοξες σε διεθνές επίπεδο, καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε προβλέψεις του για τις τιμές των τροφίμων αναφέρει ότι φέτος αναμένεται να αυξηθούν κατά 25% σε σχέση με το 2020, με τη σταθεροποίησή τους να έρχεται προς το τέλος της χρονιάς.

Οι λόγοι που οδηγούν σε αύξηση τις τιμές των τροφίμων διεθνώς, οι οποίες – σε τιμές παραγωγού – είχαν αυξηθεί τον Μάιο κατά 47,2%, έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση των τιμών στις μεταφορές εμπορευμάτων, οι οποίες έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο 12μηνο, στη διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων που προκάλεσε η πανδημία το προηγούμενο διάστημα και η οποία δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, αλλά και στην αυξανόμενη ζήτηση από χώρες όπως η Κίνα.

Αυξήσεις έως 17% μέσα σε έναν χρόνο

Έως 17% αυξήθηκαν οι τιμές σε πολλά τρόφιμα μέσα σε έναν χρόνο, από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.

Σύμφωνα με τον ΕΒΕΑ, σημειώθηκαν οι εξής αυξήσεις στις τιμές:

Αυξήσεις έως 17% σε προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

-    Αρνί, κατσίκι +17%

-    Βρώσιμα έλαια (εκτός ελαιόλαδου) +15%

-    Πατάτες +8,6%

-    Ψάρια νωπά +4,1%

-    Τυριά +2,5%

-    Ελαιόλαδο +1,3%

-    Λαχανικά νωπά +1,2%

-    Πουλερικά +1,2%

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top