Μπαίνει φόρος 8 λεπτών σε πλαστικά μπουκάλια

Ποια προϊόντα θα αφορά το περιβαλλοντικό τέλος – Που θα πληρώνεται

Πλαστικό μπουκάλι

Φόρο, ύψους 8 λεπτών του ευρώ θα πληρώνουμε για κάθε συσκευασία πλαστικού μπουκαλιού με ετικέτα, που θα περιέχει PVC.

O νέος φόρος, ο οποίος αποτελεί περιβαλλοντικό τέλος, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2022 και θα επιβάλλεται τη στιγμή της αγοράς σε όσα πλαστικά μπουκάλια νερού ή αναψυκτικού περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) στην ετικέτα τους.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, ο φόρος στα πλαστικά μπουκάλια με ετικέτα από PVC μπαίνει διότι δεν είναι εφικτός ο διαχωρισμός τις ετικέτας αυτής και επομένως η ανακύκλωσή τους.

Κινείται στη λογική του τέλους, που είχε επιβληθεί στις πλαστικές σακούλες, για να μειώσει τη χρήση τους, και θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Τα έσοδα από αυτό αποτελούν δημόσια έσοδα, τα οποία εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) με σκοπό να διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

Πατάει «γκάζι» στην ανακύκλωση η Ελλάδα

Ο εν λόγω φόρος είναι μία από τις δράσεις, που προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια, με σκοπό η Ελλάδα να κάνει σημαντικά βήματα προς την ανακύκλωση, καθώς είμαστε τέταρτοι από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανάμεσα σε αυτά είναι: 

-    Η λειτουργία από το 2023 συστήματος εγγυοδοσίας για συσκευασίες αλουμινίου και γυάλινες φιάλες μίας χρήσης, με επιστροφή στον πολίτη του εγγυοδοτικού αντίτιμου.

-    Η υποχρεωτική χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών, μετάλλων, μπαταριών και αποβλήτων τροφίμων στα σχολεία από την 1η Σεπτεμβρίου 2022

-    Ελάχιστο ανακυκλωμένο περιεχόμενο 30% στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς από τον Ιανουάριο του 2025
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top