Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Έως έξι διανυκτερεύσεις για 300.000 δικαιούχους

Επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια - Από 24 Μαΐου οι αιτήσεις

«350.000 εργαζόμενοι, άνεργοι και αγρότες μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού», είπε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης

Τη Δευτέρα 24 Μαΐου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού), που καλύπτει ακόμη και ολόκληρο το κόστος των διακοπών για πολλούς δικαιούχους

Το πρόγραμμα, το οποίο θα αφορά διακοπές ακόμη και σε 5άστερα ξενοδοχεία, θα «τρέξει» κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2021 - 31 Ιουλίου 2022 και θα κινηθεί στα πλαίσια του περσινού προγράμματος.

Θα έχει προϋπολογισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ και θα καλύψει 300.000 επιταγές.

Το πρόγραμμα προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις στους δικαιούχους (έως 100% σε ορισμένες περιπτώσεις) και μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα, που λαμβάνουν μέρος.

Μάλιστα, ειδικά για τον Αύγουστο, το ποσοστό της επιδότησης του ΟΑΕΔ θα αυξηθεί κατά 20%, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του τουριστικού κλάδου και συμμετοχή των επιχειρήσεων κατά την «αιχμή» της περιόδου.

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Πώς και πότε υποβάλλονται οι δηλώσεις

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση έως την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021 στην ηλεκτρονική εφαρμογή www.opeka.gr/agrotiki-estia/ilektronikes-ypiresies/ στην ενότητα Εφαρμογές Αιτήσεων για επιχειρηματίες – παρόχους ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ 2021

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις συμμετοχής στα ΚΕΠ όλης της χώρας από τη Δευτέρα 24η Μαΐου 2021 και μέχρι και την Τρίτη 15η  Ιουνίου 2021. Για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στα ΚΕΠ, θα πρέπει να προσκομίσουν:

Κοινωνικός Τουρισμός διακοπές
Το πρόγραμμα προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις στους δικαιούχους (έως 100% σε ορισμένες περιπτώσεις) και μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στο κόστος της διανυκτέρευσης

1. Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει o Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), καθώς και των προστατευόμενων μελών τους (πχ. βιβλιάριο υγείας ή βεβαίωση ΑΜΚΑ) ή οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου (ΑΜ) ΟΓΑ

2. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας

3. Στην περίπτωση συνταξιούχων του ΟΓΑ που έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ και πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο DOWN ή εγκεφαλική παράλυση απαιτείται επιπλέον η γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ή η απόφασή της.

Επιδοτήσεις και για ακτοπλοϊκά εισιτήρια από το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα, που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο.

Ειδικά, για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως και 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Κοινωνικός Τουρισμός διακοπές

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα, από 5 έως 1 αστέρα

Όσον αφορά στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΠΕΚΑ, που αφορά σε διακοπές 6 ημερών για 50.000 δικαιούχους για την περίοδο 5 Ιουλίου 2021-30 Μαΐου 2022, με προϋπολογισμό της τάξης των 6 εκατ. ευρώ, οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται από τη Δευτέρα 24 Μαΐου έως και την Τρίτη 15 Ιουνίου στα ΚΕΠ όλης της χώρας.

Διακοπές ακόμη και σε 5άστερα ξενοδοχεία - Πώς υπολογίζεται η επιδότηση

Κοινωνικός Τουρισμός

Κοινωνικός Τουρισμός

Κοινωνικός Τουρισμός

Χατζηδάκης: 350.000 εργαζόμενοι μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, για το 2021 «350.000 εργαζόμενοι, άνεργοι και αγρότες μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού».

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν διακοπές

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 ο προϋπολογισμός του προγράμματος τριπλασιάστηκε, φτάνοντας στα 30 εκατ. ευρώ περίπου.

Έτσι υπερδιπλασιάστηκαν και οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι του voucher Κοινωνικού Τουρισμού, οι οποίοι ξεπέρασαν πέρυσι τους 300.000, έναντι 140.000 το 2019.

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Τι θα γίνει με τα περσινά voucher που δε χρησιμοποιήθηκαν

Ένα ζήτημα, που απασχολεί χιλιάδες δικαιούχους, είναι τα voucher του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του 2020, τα οποία – λόγω της πανδημίας – δε χρησιμοποιήθηκαν.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης, τα voucher του περσινού προγράμματος θα μπορούν να αξιοποιηθούν έως τις 31 Ιουλίου 2021.

Ποιοι είναι δικαιούχοι στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού το 2020-2021

Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών, οικογενειακών και ασφαλιστικών κριτηρίων.

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και άνεργοι που κατά το 2020:

- πραγματοποίησαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας ή

- έλαβαν 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή

- έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών ή

- συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω ή

- είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ

Επιπλέον, για να είναι κάποιος δικαιούχος:

- δεν πρέπει να έχει λάβει voucher κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα

- δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλον φορέα για την ίδια χρονική περίοδο

Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν επιταγή κοινωνικού τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

Παράδειγμα χρήσης voucher Κοινωνικού Τουρισμού

Οικογένεια με 2 παιδιά (5 και 10 ετών) που έχει δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ και επιλέγει 6 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 3 αστέρων με πρωινό σε νησί τον Αύγουστο:

Για τη διαμονή το κόστος επιμερίζεται ως εξής: 

- Επιδότηση ΟΑΕΔ: 720 € (2 δίκλινα Χ 60 € /ημέρα Χ 6 διανυκτερεύσεις)

- Ιδιωτική Συμμετοχή: 96 € (2 δίκλινα Χ 8€/ημέρα Χ 6 διανυκτερεύσεις)

- Για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (μετ’ επιστροφής) το κόστος επιμερίζεται ως εξής: 

- Επιδότηση ΟΑΕΔ: 55 € (2 ενήλικες Χ 20 €, 1 παιδί 15 € +1 παιδί δωρεάν)

- Ιδιωτική συμμετοχή: 55 € (2 ενήλικες Χ 20 €, 1 παιδί 15 € +1 παιδί δωρεάν)

Συνολική επιδότηση ΟΑΕΔ: 775 € (84%)
Ιδιωτική συμμετοχή: 151 € (16%) 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top