ΥΠΟΙΚ σε Ρέγκλινγκ: Το στοίχημα της ανάκαμψης θέλει ευρωπαϊκές λύσεις 

«Ελλάδα και ΕΕ εξέρχονται τώρα από την κρίση» είπε ο επικεφαλής του ESM  

Σταϊκούρας Ρέγκλινγκ

«Η Ελλάδα οικοδομεί σταδιακά, αλλά σταθερά, τη μετά- κορωνοϊό εποχή, πιάνοντας το "νήμα" από το σημείο που το αφήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μητσοτάκης: Δε σταματήσαμε τις μεταρρυθμίσεις ούτε κατά την πανδημία

Ο Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε όμως  ότι τα «στοιχήματα» αυτά μπορούν να κερδηθούν με ευρύτερες λύσεις, με ευρωπαϊκές λύσεις. Προϋποθέτουν, είπε, έμπρακτη αλληλεγγύη, γρήγορα αντανακλαστικά και υψηλές ταχύτητες μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και εταίρων, ώστε να δικαιώσουμε την ιστορία της Ευρώπης ως δύναμης ειρήνης, δημοκρατίας, ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας και συνοχής.

Αναφερόμενος στα βήματα που πραγματοποιούνται στη μετά- κορωνοϊό εποχή, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε μεταξύ άλλων:

Ταμείο Ανάκαμψης για κορωνοϊό: Επιτάχυνση διαδικασιών ζήτησε ο Σταϊκούρας 

-Αξιοποιούμε την δημοσιονομική ευελιξία που χύει για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη- μέλη, όμως το πράττουμε με υπευθυνότητα, ώστε να μην οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

-Εφαρμόζουμε δημοσιονομική πολιτική με ορθολογισμό, προς την κατεύθυνση της στοχευμένης μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Η οποία περιλαμβάνει, σε συμφωνία με τους θεσμούς, μειώσεις φόρων, όπως είναι, από το 2019: του ΕΝΦΙΑ, του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα, του φορολογικού συντελεστή κερδών για τις επιχειρήσεις, του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα και των ασφαλιστικών εισφορών. Ενώ, με τις σημερινές διατάξεις στη Βουλή, επέρχονται η περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για τις επιχειρήσεις, η μείωση της προκαταβολής φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα και η αναστολή καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

- Αντλούμε επιτυχώς, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, πόρους από τις αγορές, και διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές επίπεδο. Τελευταία, το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου, με νέο ιστορικό χαμηλό επιτόκιο έκδοσης, ανεξαρτήτως διάρκειας. Και αποπληρώσαμε, πρόωρα, και το μεγαλύτερο τμήμα του δανείου από το ΔΝΤ.

Κλ. Ρέγκλινγκ: Ελλάδα και Ευρώπη εξέρχονται τώρα από την κρίση

 

Tην πεποίθησή του ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη εξέρχονται τώρα από την κρίση εξέφρασε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. 

Ρέγκλινγκ: 800 εκ. ευρώ μπορεί να γλιτώσει η Ελλάδα μέσω ESM

O επικεφαλής του ESM είπε ότι επικροτεί τον κυβερνητικό στόχο για αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όπως σημείωσε, θα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top