Χατζηδάκης: Υποχρεωτική η προσωρινή σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους

Πώς θα βγαίνουν συντάξεις από λογιστές και δικηγόρους

«Τον συνταξιούχο δεν τον ενδιαφέρει, αν αυτός που θα βγάλει την σύνταξή του θα είναι υπάλληλος του ΕΦΚΑ ή όχι», είπε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης / Πηγή βίντεο: Open

Υποχρεωτική για όλους τους υποψήφιους συνταξιούχους θα είναι η προσωρινή σύνταξη.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην Ημερησία, προανήγγειλε την άμεση κατάθεση της ρύθμισης στη Βουλή, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων.

«Μέχρι σήμερα παίρνει την προσωρινή σύνταξη λιγότερο από το ένα τρίτο των συνταξιούχων, ενώ είναι μια σημαντική ανακούφιση. Καθιστώντας υποχρεωτική την προσωρινή σύνταξη που αντιστοιχεί ανάλογα με την περίσταση στο 50%, 70%, 80% του τελευταίου μισθού ή της αναμενόμενης σύνταξης (ανάλογα με το κάθε ταμείο), ουσιαστικά περιορίζουμε και το πρόβλημα που υπάρχει με τις συντάξεις. Και αυτό, διότι ο συνταξιούχος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα παίρνει μία προσωρινή σύνταξη, που θα είναι σε ένα ικανοποιητικό ύψος σε σχέση με την κανονική του σύνταξη», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Νέο εργασιακό: Πώς θα κερδίσετε μεγαλύτερη άδεια και περισσότερα ρεπό

Παράλληλα, εξήγησε και την φόρμουλα που θα ακολουθηθεί για τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, επισημαίνοντας πως ο ΕΦΚΑ, ανάλογα και με την πράξη, θα καλύπτει ένα λογικό ποσό. 

«Τον συνταξιούχο δεν τον ενδιαφέρει, αν αυτός που θα βγάλει την σύνταξή του θα είναι υπάλληλος του ΕΦΚΑ ή όχι. Τον ενδιαφέρει να πάρει τη σύνταξή του! Είναι απαράδεκτο στην χώρα μας το 2021 να υπάρχει αυτή η καθυστέρηση», είπε.

Συντάξεις: Τη Μεγάλη Τετάρτη θα δοθούν προκαταβολές και αναδρομικά

Οι λεπτομέρειες για τη φόρμουλα, με την οποία θα επιλέγονται και θα αμείβονται αυτοί οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι, θα καθοριστούν στην Υπουργική Απόφαση, μετά την ψήφιση του νόμου.

Όπως είπε ο υπουργός, ο συνταξιούχους θα επιλέγει  τον πιστοποιημένο λογιστή ή τον δικηγόρο που θέλει και ο ΕΦΚΑ ανάλογα και με την πράξη θα καλύπτει ένα λογικό ποσό.

Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε και στις αλλαγές του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας για ακόμη μία φορά πως το 8ωρο όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά προστατεύεται ακόμη περισσότερο.

Εργασιακά: «Παράθυρο» για τετραήμερη εργασία με ίδιο μισθό

«Η βάση είναι το 8ωρο και από εκεί και πέρα πληρώνεται κανείς παραπάνω υπερωρίες αν θέλει και συμφωνεί με τον εργοδότη του. Η διαφορά σε σχέση με τις υπερωρίες είναι ότι το αντάλλαγμα για τον εργαζόμενο εδώ είναι παραπάνω χρόνος για να κάθεται στο σπίτι του, για να πάρει παραπάνω άδεια, για να κάνει ό,τι νομίζει ο ίδιος και ό,τι εξυπηρετεί τις ανάγκες του», σημείωσε.

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε: «Μπορεί εμένα να με εξυπηρετεί να κάθομαι σπίτι μου την Παρασκευή και να δουλεύω μόνο 4 ημέρες. Τότε θα δουλεύω μέχρι 10 ώρες Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, για παράδειγμα. Και θα κάθομαι Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή. Συμφωνώντας το με τον εργοδότη μου».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top