Συντάξεις: Τη Μεγάλη Τετάρτη θα δοθούν προκαταβολές και αναδρομικά

Διευρύνονται οι δικαιούχοι που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη

Σημαντική μείωση των εκκρεμών συντάξεων περιέγραψε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγου

Τη διεύρυνση των δικαιούχων, που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας.

Η σχετική τροπολογία αναπροσαρμόζει τα κατώτατα όρια των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, ώστε να μπορεί να λάβει σύνταξη μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων που τίθενται «εκτός» από το σύστημα.

Ετσι προβλέπεται η απλοποίηση του συστήματος περί διακανονισμού οφειλών προς τον ΕΦΚΑ. Το επιτρεπτό όριο οφειλής προς τον ΕΦΚΑ προκειμένου να λάβει ο σφαλισμένος σύνταξη ανέρχεται συνολικά σε 20.000 ευρώ για τον ΟΑΕΕ, σε 15.000 για τον ΕΤΑΑ και σε 4.000 ευρώ για τον ΟΓΑ. 

Συντάξεις: Τα ποσά των αυξήσεων για συνταξιούχους ΙΚΑ, Δημοσίου, απόστρατων

Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία θα επιτυγχάνεται άρση πολλών εξαιρέσεων στη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το εισόδημα των συνταξιούχων μετά την έξοδό τους από τον εργασιακό βίο.

Σήμερα προσωρινή σύνταξη λαμβάνουν περίπου 40.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι, δηλαδή μόνο το 20% αυτών που περιμένουν στην «ουρά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μεγάλη Τετάρτη είναι η επικρατέστερη ημερομηνία πληρωμής για την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 360 ή 384 ευρώ (ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) καθώς και για τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης των εν αναμονή συνταξιούχων.

Τα αναδρομικά μπορεί να είναι λίγο πάνω από 2.000 ευρώ, για εκκρεμείς αιτήσεις εδώ 6 μήνες, ή να φτάσουν και τα περίπου 14.000 ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις από το 2018.

Συντάξεις αναδρομικά

Τα αναδρομικά μπορεί να φτάσουν και τα περίπου 14.000 ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις από το 2018 / Πηγή πίνακα: Τα Νέα
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top