Τράπεζες: Τέλος από 12 Απριλίου η ταλαιπωρία για επικαιροποίηση στοιχείων

Τι αλλάζει με την ηλεκτρονική εφαρμογή «Know Your Customer»

H νέα εφαρμογή του gov.gr, govApp, η οποία προσφέρει πλέον 822 υπηρεσίες, παρουσιάστηκε τον από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον Δεκέμβριο

Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών με την επικαιροποίηση στοιχείων ή την προσκόμιση εγγράφων στις τράπεζες υπόσχεται να βάλει η ηλεκτρονική εφαρμογή «Συστηθείτε (Know Your Customer - eGov -KYC)».

Η νέα υπηρεσία, η οποία ξεκινά από 12 Απριλίου, θα λειτουργήσει ως δίαυλος, σαν ένα ψηφιακό κανάλι, ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορούν τράπεζες και άλλοι οργανισμοί να αντλούν στοιχεία των πολιτών, όταν χρειάζεται.

Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση γι΄αυτό θα είναι η ειδική συγκατάθεση του φυσικού προσώπου. 

Τράπεζες: Ξεκίνησε η ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη για συναλλαγές με κάρτες

Έτσι, πχ. σε περίπτωση αίτησης για έκδοση πιστωτικής κάρτας θα μπορεί η τράπεζα (μετά από την άδεια του πελάτη) να αντλήσει το εκκαθαριστικό του ενδιαφερόμενου από την ΑΑΔΕ, αντί να του ζητά να το προσκομίσει ο ίδιος.

Ποια δεδομένα μας θα αντλούνται από το δημόσιο

Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες των δεδομένων του φυσικού προσώπου που μπορούν να αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων του δημόσιου τομέα και να διαβιβάζονται στις τράπεζες, είναι:

•    Στοιχεία ταυτότητας

Απώλεια ταυτότητας: Από σήμερα ηλεκτρονικά η δήλωση - Ποια η διαδικασία

•    Στοιχεία επικοινωνίας

•    Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας είτε αυτή αφορά επαγγελματική δραστηριότητα απασχολούμενου στο Δημόσιο είτε εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου είτε επαγγελματική δραστηριότητα επιτηδευματία

ΜyProperty: Σε 15 λεπτά οι μεταβιβάσεις ακινήτων

•    Στοιχεία εισοδήματος δηλαδή τα ετήσια εισοδήματα των φυσικών προσώπων από τα πιστωτικά ιδρύματα και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 13 του ν. 4557/2018, για την «Πρόληψη-καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Πώς θα γίνεται στο εξής η επικαιροποίηση στοιχείων στις τράπεζες

Το πιστωτικό ίδρυμα θα ενημερώνει μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του το φυσικό πρόσωπο για την υποχρέωση να επικαιροποιήσει/επαληθεύσει τα στοιχεία του. Παράλληλα θα ενημερώνει για τις κατηγορίες δεδομένων, που δύναται να επικαιροποιήσει/επαληθεύσει μέσω του Know Your Customer. 

Ψηφιακά η έναρξη ατομικής επιχείρησης μέσω του gov.gr - Πώς θα γίνεται

GovApp: 822 υπηρεσίες με ένα κλικ στο κινητό

Αν επιλέξει την υπηρεσία eGov-KYC ως τρόπο επικαιροποίησης/επαλήθευσης, θα μπαίνει στην υπηρεσία eGov-KYC, κάνοντας χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (TAXISnet) ή άλλους τρόπους ισχυρής αυθεντικοποίησης που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία και ιδίως στον ν. 4727/2020 (Α΄184).

Εκεί, θα εντοπίζει τις κατηγορίες και τα ειδικότερα πεδία των δεδομένων που μπορούν διαβιβαστούν στο οικείο Πιστωτικό Ίδρυμα (ΠΙ) ή Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό (ΧΟ)

Εφόσον το φυσικό πρόσωπο δώσει ρητή και ειδική συγκατάθεση στην υπηρεσία eGov-KYC, ανακατευθύνεται στο περιβάλλον του ΠΙ ή ΧΟ και τα δεδομένα αντλούνται και διαβιβάζονται στο οικείο ΠΙ ή ΧΟ.

Τι γίνεται εάν αρνηθείτε να δώσετε άδεια για τα στοιχεία σας

Εάν το φυσικό πρόσωπο αρνηθεί να χορηγήσει συγκατάθεση για τη διαβίβαση των δεδομένων του, ανακατευθύνεται στο περιβάλλον του ΠΙ ή ΧΟ χωρίς να λάβει χώρα διαβίβαση δεδομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκατάθεση θα πρέπει να δίνεται κάθε φορά, δηλαδή θα ισχύει μόνον για τη διενεργούμενη κάθε φορά άντληση και διαβίβαση δεδομένων και για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και δεν είναι άπαξ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top