Νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» μέσα στο 2021

Τρία βασικά κριτήρια στα νέα προγράμματα

To ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τις αιτήσεις για το  Εξοικονομώ - Αυτονομώ που ξεκίνησαν την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 

Νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» που θα απευθύνονται σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και δημόσια κτίρια θα προκηρυχθούν μέσα στο 2021, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία μίλησε χθες στο συνέδριο Athens Energy Dialogues.

Εξοικονομώ-Aυτονομώ: Η απάντηση για το «λογισμικό που "κόβει" αιτήσεις»

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, στα επόμενα «Εξοικονομώ» φαίνεται πως θα αλλάξει το κριτήριο της ταχύτητας της υποβολής της αίτησης. Στις αρχές του μήνα, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, είχε απαντήσει, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, στη Βουλή ότι «στην πρώτη φάση το κριτήριό μας ήταν η ταχύτητα ώστε να προωθήσουμε άμεσα χρήματα ύψους 900 εκατ. ευρώ για να διαχυθούν γρήγορα πόροι τόσο στην αγορά όσο και στην κοινωνία που δοκιμάζονται από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού»

Στην επόμενη φάση και μέσα από διαβούλευση και σε συνεργασία με το ΤΕΕ θα συζητήσουμε και θα θέσουμε νέα κριτήρια με βάση μια συγκεκριμένη μεθοδολογία

Έρχεται Εξοικονομώ - Αυτονομώ για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα  

Τα τρία νέα κριτήρια που θα θεσπιστούν και θα αλλάξουν την επιλεξιμότητα είναι: η ηλικία του κτιρίου, το εισόδημα και οι καιρικές συνθήκες της περιοχής, όπως  είχε αποκαλύψει ο ΥΠΕΝ.

«Όλα αυτά θα αξιολογηθούν και θα προωθήσουμε ένα νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ - Αυτονομώ” ώστε και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους να μειώσουμε και από την άλλη να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν χρήματα για τη χρήση ενέργειας», υπογράμμισε ο Κώστας Σκρέκας.

Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν έχει αναφερθεί σε ημερομηνίες για την «πρεμιέρα» του επόμενο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Ο προηγούμενος ΥΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, ωστόσο, είχε δηλώσει στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ότι το επόμενο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα προκηρυχθεί εντός του α' εξαμήνου του 2021 και θα έχει προϋπολογισμό, τουλάχιστον 1 δις ευρώ.

Σδούκου για επενδύσεις στην ενέργεια, ηλεκτροκίνηση και ενεργειακά δίκτυα

Η γενική γραμματέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, επικαλούμενη πρόσφατες στατιστικές της IEA (International Energy Agency) σχολίασε στο συνέδριο Athens Energy Dialogues, ότι αν και οι επενδύσεις στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 20% μέσα στο 2020, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και ενεργειακή αποδοτικότητα επέδειξαν ανθεκτικότητα σε αντίθεση με τον τομέα των ορυκτών καυσίμων που επηρεάστηκε περισσότερο. Η ενεργειακή μετάβαση, πρόσθεσε, θα πραγματοποιηθεί με την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας αναδεικνύοντας -σε αυτό το επίπεδο- τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι νευραλγικοί τομείς της αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος και οι Μεταφορές.

Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτροκίνηση αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση σχετικά με την κινητροδότηση και την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών φόρτισης. «Θέλουμε να διευκολύνουμε τις επενδύσεις» δήλωσε, δίνοντας ως παράδειγμα το εμβληματικό project της απολιγνιτοποίησης στο οποίο διανοίγεται «πεδίο δόξης λαμπρό» με τους πόρους που πρόκειται να εκταμιευτούν σύντομα.

Η κ. Σδούκου έκανε, επίσης λόγο, για επενδύσεις της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ για τα ενεργειακά δίκτυα σε βάθος δεκαετίας, (οι οποίες μεταφράζονται σε 400 εκατ. ευρώ κατ' έτος), που περιλαμβάνουν ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου, ευφυή δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, διασυνδέσεις όλων των νησιών μέχρι το 2030 καθώς και νέα έργα διασυνδέσεων με γειτονικά κράτη.

Για τα «οικόπεδα» (δηλαδή τις περιοχές προς έρευνα υδρογονανθράκων) της Κρήτης, τόνισε ότι το θέμα βρίσκεται υπό εξέταση ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια σχολιάζοντας ότι το «θέμα παραμένει ζωντανό».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top