Κτηματολόγιο: Προβλήματα σε μεταβιβάσεις, αποδοχές, γονικές παροχές

Η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου προκαλεί εμπλοκές στους ιδιοκτήτες

Κτηματολόγιο ακίνητα

Προβλήματα στις μεταβιβάσεις και στην αγορά ακινήτων, στη γονική παροχή, στις αποδοχές κληρονομιάς, στην έκδοση δανείων αλλά και στην εγγραφή των κατασχέσεων, προκαλεί το Κτηματολόγιο.

Αν και βρίσκεται ένα βήμα πριν την πλήρη ψηφιοποίησή του, η μετάβαση αποδεικνύεται πολύ δύσκολη για επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κτηματολόγιο: Παράταση έξι μηνών για όσους δεν το έχουν δηλώσει

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας, Γιώργο Ρούσκα, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα το ότι η απόκτηση εμπράγματων δικαιωμάτων (όπως πχ. η κυριότητα) ή η λήψη δανείων, εξαρτώνται από το πότε θα ολοκληρωθεί η μεταγραφή ή η καταχώριση των συμβολαίων στο Υποθηκοφυλακείο ή στο Κτηματολόγιο».

Ακίνητα: Τέλος οι αντικειμενικές τιμές - Πώς θα υπολογίζεται η αξία τους

Όπως τονίζει, όταν γίνεται αγορά ακινήτου με δάνειο, θα πρέπει να περιμένουν κάποιους μήνες για να δοθεί το έγγραφο του Κτηματολογίου ή του Υποθηκοφυλακείου.

«Μετά, η τράπεζα θα πρέπει να εγγράψει στο ακίνητο την προσημείωση και κατόπιν θα πρέπει να περιμένουμε μερικούς μήνες προκειμένου να εκταμιευθούν τα χρήματα του δανείου», σημειώνει.

Κατά τον ίδιο, στα περισσότερα κτηματολογικά γραφεία, που ανήκουν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, οι συναλλαγές γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς ενώ υπάρχει πρόβλημα με το κλείσιμο των ραντεβού: «Σε πολλά από αυτά, αυτή την εποχή δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση και για να σου δώσουν ραντεβού μπορεί να χρειαστεί και ένας μήνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, όπου χιλιάδες πράξεις δεν έχουν εγγραφεί και εκκρεμούν, αλλά και αυτό του Πειραιά, της Μυκόνου κ.ά.».

Παράλληλα, ο κ. Ρούσκας αναφέρεται και στα γραφεία με προϊσταμένους τους παλιούς υποθηκοφύλακες τα οποία θα ενσωματωθούν μέσα στον χρόνο στον φορέα. Σε αυτά ο κανόνας είναι πως οι συναλλαγές σήμερα είναι πιο ευχερείς. Όπως ισχυρίζεται, η μείωση του όγκου των μεταβιβάσεων, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται «στην ανασφάλεια και στις καθυστερήσεις απόκτησης των εγγραφών από τα συγκριμένα γραφεία».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top