Δώρο Χριστουγέννων: Σήμερα η πληρωμή – Ποιοι θα το πάρουν σε δύο δόσεις

Πώς να υπολογίσετε το ποσό που πρέπει να λάβετε

Δείτε τι είχε πει πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, για το δώρο Χριστουγέννων, μιλώντας στον Σκάι

Έως σήμερα, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, το βράδυ πρέπει να καταβληθεί σε χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το δώρο Χριστουγέννων.

Εάν το δώρο δεν καταβληθεί, προβλέπεται η σύλληψη του εργοδότη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και η επιβολή προστίμου.

Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί, που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη.

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα πληρωθούν όσοι είναι σε αναστολή

Η χρονική περίοδος, που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων, αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, δηλαδή 237 ημερολογιακές ημέρες για τους μισθωτούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Όσοι έχουν εργαστεί χωρίς διακοπή σε αυτό το διάστημα θα λάβουν ολόκληρο το δώρο, το οποίο ισούται με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Για τους μισθωτούς, που η εργασιακή τους σχέση δε διήρκεσε ολόκληρο το προαναφερθεν χρονικό διάστημα, δηλαδή από 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, το δώρο Χριστουγέννων προκύπτει αναλογικά. Υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. 

Σημειώνεται πως ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Μπορείτε να υπολογίσετε ακριβώς το ποσό που θα πάρετε μπαίνοντας στην ειδική εφαρμογή του Κέντρου  Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ: https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php.

Ποιοι θα το πάρουν σε δύο δόσεις

Χιλιάδες μισθωτοί, που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας για κάποιο χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου έως τις 31η Δεκεμβρίου θα λάβουν με… «κούρεμα» το φετινό δώρο Χριστουγέννων.

Όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα, που τέθηκαν σε αναστολή, τόσο μικρότερο θα είναι το δώρο, που θα λάβουν.

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς υπολογίζεται για όσους μπήκαν σε αναστολή εργασίας

Για το διάστημα, που εργάστηκαν κανονικά, θα υπολογιστεί με τον κανονικό μισθό τους, ενώ για το διάστημα που ήταν σε αναστολή, θα υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ και θα δοθεί από το κράτος

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ, που μπήκε σε αναστολή εργασίας για 3 μήνες, θα λάβει 722 ευρώ (515 ευρώ από τον εργοδότη και 206 ευρώ από το κράτος).

Το κράτος θα καταβάλλει το ποσό έως σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, για το κομμάτι που αφορά αναστολές συμβάσεων εργασίας μέχρι και τον Νοέμβριο ενώ στις αρχές Ιανουαρίου  θα γίνει η δεύτερη καταβολή για το ποσό του τμήματος του δώρου που αντιστοιχεί στο μήνα Δεκέμβριο.

Έτσι, εάν ένας εργαζόμενος ήταν σε αναστολή εργασίας και τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να περιμένει έως και τον Ιανουάριο για να λάβει όλο το δώρο Χριστουγέννων, που δικαιούται.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top