Δώρο Χριστουγέννων: Πώς υπολογίζεται για όσους μπήκαν σε αναστολή εργασίας

Θα καταβληθεί στις 21 Δεκεμβρίου

Βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού θα υπολογιστεί το δώρο Χριστουγέννων σε όσους εργαζόμενους μπήκαν σε αναστολή εργασίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Το δώρο θα καταβληθεί στις 21 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Επίδομα Χριστουγέννων: Διπλάσιο ποσό τον Δεκέμβριο για τους δικαιούχους

Η αναλογία του δώρου, που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή (με 534 ή 800 ευρώ) ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (όπου το Κράτος καλύπτει το 60% του μισθού για τις μερες που δεν εργάστηκαν), θα καταβληθεί από το Κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ».

Περισσότεροι δικαιούχοι για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή – Τι ανακοινώθηκε

Αυτό σημαίνει πως χιλιάδες εργαζόμενοι θα λάβουν δώρο Χριστουγέννων μικρότερο, από αυτό που θα δικαιούνται υπό κανονικές συνθήκες.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων για όσους μπήκαν σε αναστολή εργασίας

Για να υπολογίσετε το δώρο θα πρέπει να υπολογίσετε να βασιστείτε στον εξής τύπο: 

Υπολογίζετε 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές μέρες.

Έτσι, για αναστολή δύο μηνών, 61 ημερολογιακές μέρες θα υπολογιστούν 61 δια 19, 6,4 ημερομίσθια (3,2 επί 2).

Διαιρούμε το επίδομα των 534 ευρώ δια των 25 ημερών και στη συνέχεια πολλαπλασιάζουμε το αποτέλεσμα με τα 6,4 ημερομίσθια. Αυτό θα είναι το ποσό του δώρου που καλύπτει το Κράτος.

Για το υπόλοιπο, από τον εργοδότη, παίρνουμε τις 183 ημερολογιακές μέρες και διαιρούμε δια του 19, που βγάζει 19,2 ημερομίσθια (9,6 επί 2).

Διαιρούμε τον μισθό που παίρνουμε ευρώ δια των 25 ημερών και στη συνέχεια πολλαπλασιάζουμε το αποτέλεσμα με τα 19,2 ημερομίσθια. Αυτό θα είναι το ποσό του δώρου που καλύπτει ο εργοδότης.

Παράδειγμα

Μισθωτός με ονομαστικό μισθό 900 ευρώ, που τέθηκε σε αναστολή για τρεις μήνες το διάστημα Μαΐου – Δεκεμβρίου, θα λάβει από το κράτος 206 ευρώ. Από τον εργοδότη, θα λάβει 576 ευρώ. Συνολικά, θα λάβει ως δώρο Χριστουγέννων, 782, δηλαδή 118 ευρώ λιγότερα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top