Άνοιξε η πλατφόρμα για τους κληρονόμους των αναδρομικών

Έκτακτο επίδομα τον Δεκέμβριο για όσους ζουν κάτω από το όριο φτώχειας

Δείτε στο video τι ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για τον τρόπο υπολογισμού του Δώρου των Χριστουγέννων

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους κληρονόμους όσων δικαιούνταν αναδρομικά από τον ΕΦΚΑ, αλλά στο μεταξύ απεβίωσαν. 

Στο πρώτο στάδιο  οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά  την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία μέχρι 17/12/2020. Εφόσον διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά  τα επισυνάπτουν ταυτόχρονα στην αίτησή τους.
 

Εφόσον δεν διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει μέχρι 28/2/2021 να επανέλθουν στην υπηρεσία και να επισυνάψουν στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση τα ζητούμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.  
 

Ειδικότερα ζητούνται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα 3 πιστοποιητικά:
1.    Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς. 
2.    Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης. Απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη. 
3.    Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών. 

 

Νωρίτερα, ανακοινώσεις για το ζήτημα έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6. 

Αναδρομικά: Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για 190.000 συνταξιούχους

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στον τρόπο καταβολής και τους δικαιούχους του έκτακτου βοηθήματος και των άλλων επιδομάτων ενόψει των Χριστουγέννων, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 10%, εξαιτίας όμως των «κρυφών συντάξεων» που άφησε σε τσουβάλια, όπως είπε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και λόγω του lockdown.

Αναφορικά με τα αναδρομικά όσων απεβίωσαν ο κ. Βρούτσης είπε ότι πρόκειται για 172.122 δικαιούχους που οφείλουν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση στην πλατφόρμα. Η υποβολή της αίτησης είναι αναγκαία, είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι επειδή πρόκειται για κληρονομικό δικαίωμα, ο νόμος προβλέπει αυτή τη διαδικασία. «Άλλο δικαιούχος σύνταξης και άλλος δικαιούχος αναδρομικών, η απευθείας πίστωση του ποσού θα ήταν παράνομη» σημείωσε ο κ. Βρούτσης, ενώ τόνισε ότι θα χρειαστούν τρία πιστοποιητικά τα οποία θα υποβληθούν ηλεκτρονικά και δεν χρειάζεται η προσκομιση τους.

Βρούτσης: Τα 21 μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Όσο για τις εκκρεμείς συντάξεις ο κ. Βρούτσης είπε ότι με το νέο σύστημα ΑΤΛΑΣ, θα υπάρχει πλήρης εικόνα και διαφάνεια για όλο το θέμα και σημείωσε ότι στο άμεσο μέλλον θα έχουμε μόνο ψηφιακές συντάξεις.  

Σύμφωνα με τον υπουργό υπάρχουν 133.354 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριων συντάξεων, αυξημένες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που ο ίδιος απέδωσε στα «τσουβάλια με κρυμμένες συντάξεις, κληρονομικά του ΣΥΡΙΖΑ» και στους λίγους υπαλλήλους που εργάζονται εξαιτίας των λοκνταουν που έχουν επιβληθεί για την πανδημία. Παρά ταύτα, σημείωσε ο κ. Βρούτσης, τους τελευταίους μήνες βγήκαν πλέον των 21.000 συντάξεων περισσότερες από πέρυσι.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών για όσους βρίσκονται σε αναστολή ή έχουν πληγεί από την πανδημία.

Φόβοι για «τσουνάμι» λουκέτων και ανεργίας από το νέο lockdown 

Σημείωσε ότι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη είναι οι εργαζόμενοι που οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν έκλεισαν με κρατική εντολή και έχουν παρθεί τα στοιχεία τους μέσω της Εργάνη. Παρότι, έχουν εξαγγείλει να πληρωθούν μέχρι τις 31/12, επιδίωξη των αρμόδιων υπουργείων είναι να γίνει η πληρωμή έως 3/12.

Η δεύτερη κατηγορία, αφορά όσους οι ΚΑΔ πλήττονται αλλά παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τους και σε αναστολή οι εργαζόμενοι. Για αυτούς τους εργαζόμενους, τα στοιχειά θα συλλεχθούν εως τις 7 Δεκεμβρίου. Ο προγραμματισμός έλεγε να γίνουν οι πληρωμές έως τέλος του Δεκεμβρίου, επιδίωξη όμως είναι έως τις 21 Δεκεμβρίου

Παράλληλα, θα υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, για την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αφορά περίπου 482.000 ανθρώπους. Θα είναι ισόποσο με όσα παίρνουν στη τακτική πληρωμή, ενώ αναμένεται τα χρήματα να πιστωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top