Τα επτά μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται

Τι ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας

Διεύρυνση των δικαιούχων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και επίδομα Χριστουγέννων για χιλιάδες ευάλωτα (οικονομικά) νοικοκυριά, ανακοίνωσε – μεταξύ άλλων – ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας, μαζί με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τα μέτρα ενίσχυσης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως τα μέτρα λαμβάνονται με σκοπό να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις, που ανεστάλη η λειτουργία τους, και οι εργαζόμενοι, που βγήκαν σε αναστολή σύμβασης.

Αναλυτικά, τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται:

- Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται εξαιτίας της πανδημίας και έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, θα λάβουν αποζημίωση, αναλογικά με το διάστημα της αναστολής.  Καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναλογικά επί του μισθού που λαμβάνουν.

- Για επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, δίνεται η δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ και των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών. Για τους εργαζομένους, αντιστοίχως, θα υπάρξει αναστολή πληρωμής των δόσεων.

- Συνεχίζεται από το τραπεζικό σύστημα η αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων. 

Επίδομα Χριστουγέννων: Διπλάσιο ποσό τον Δεκέμβριο για τους δικαιούχους

Πώς θα δοθεί το δώρο Χριστουγέννων σε όσους μπήκαν σε αναστολή εργασίας

- Θα καταβληθεί διπλάσιο επίδομα ενίσχυσης για το μήνα Δεκέμβριο θα καταβληθεί σε περισσότερους από 480.000 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Η ενίσχυση αυτή αφορά, συγκεκριμένα, σε 482.335 ευάλωτους πολίτες που ανήκουν σε 256.562 νοικοκυριά της χώρας. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανέρχεται σε 200 ευρώ για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το οποίο προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.

- Για τις επιχειρήσεις ισχύει μείωση του ενοικίου τους κατά 40%. Μείωση ενοικίου θα ισχύσει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων και τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους. Το μισό της ζημίας των ατόμων που μισθώνουν κατοικίες και επιχειρήσεις θα καταβάλλεται απευθείας από το κράτος. 

Περισσότεροι δικαιούχοι για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή – Τι ανακοινώθηκε

-  Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων για την 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αν απασχολούν ή όχι εργαζομένους ή αν έχουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, καθώς επίσης και ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες, υπό την προϋπόθεση να έχουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 20% κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

-  Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προβλέπεται χορήγηση έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους, οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημία.

Επιμηκύνονται τα επιδόματα ανεργίας

Παράλληλα, επισημάνθηκε πως, όπως έχει ανακοινωθεί, επιμηκύνονται κατά δύο μήνες των τακτικών επιδομάτων ανεργίας, τα οποία έληξαν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Η καταβολή του ποσού θα ξεκινήσει την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την έκτακτη οικονομική ύψους 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους, η καταβολή της οποίας θα πραγματοποιηθεί το συντομότερον δυνατό
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top