Η Κομισιόν εγκρίνει το τροποποιημένο καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών

 Για τη στήριξη ελληνικών επιχειρήσεων που πλήττονται από τον Covid -19 

Κομισιόν γραφεία

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε το τροποποιημένο ελληνικό καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την έξαρση του κορωνοϊού

50,1 εκατ. ευρώ στους τελευταίους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής

Συγκεκριμένα η Κομισιον έκρινε ότι οι εν λόγων συγκεκριμένες τροποποιήσεις υφιστάμενου ελληνικού καθεστώτος για τη στήριξη των εταιρειών που επλήγησαν από την επιδημία του κορωνοϊού συνάδουν με το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι το αρχικό καθεστώς εγκρίθηκε στις 7 Απριλίου. Η Ελλάδα κοινοποίησε ορισμένες τροποποιήσεις του αρχικού καθεστώτος, και συγκεκριμένα: 

•    την αύξηση του εκτιμώμενου συνολικού προϋπολογισμού του καθεστώτος από το 1 δισ. στα 2 δισ. ευρώ ·
•    την συμπερίληψη περισσότερων κατηγοριών εταιρειών στις επιλέξιμες να λάβουν ενίσχυση και
•    την παράταση της περιόδου ως προς την οποία μπορεί να χορηγηθεί η ενίσχυση, από τον Μάρτιο ως τον Μάιο του 2020 (στο αρχικό καθεστώς, η σχετική περίοδος περιοριζόταν στον Μάρτιο του 2020).

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέχρι σήμερα η υποβολή των αιτήσεων

Εκτιμάται ότι πάνω από 100 000 εταιρείες θα μπορέσουν να επωφεληθούν από την τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος. Επιπλέον το τροποποιημένο καθεστώς επιτρέπει και στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από το μέτρο, ακόμη και αν θεωρούνταν προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα πως "το τροποποιημένο καθεστώς παραμένει αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο" και σε αυτή τη βάση το ενέκρινε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top