Μειωμένη εργασία κατά 50%: Πώς θα εφαρμοστεί

Η επιδότηση του κράτους θα διαρκέσει 1,5 μήνα

Πορτοφόλι

Το 30% των συνολικών εργοδοτικών εισφορών του ονομαστικού μηνιαίου μισθού θα επιδοτεί το κράτος, για όσους εργαζόμενους μπαίνουν στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», με μειωμένο κατά 50% ωράριο απασχόλησης μηνιαίως.

Η επιδότηση αυτή θα διαρκέσει συνολικά για 1,5 μήνα.

Λίγο πριν την πρεμιέρα του προγράμματος, το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε σημαντικό «λίφτινγκ» στο σκέλος, που αφορά στο μη μισθολογικό κόστος, σε μια προσπάθεια να καταστήσει το πρόγραμμα ελκυστικότερο για τις επιχειρήσεις.

Σταϊκούρας: Διευρύνεται το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για την απασχόληση

Όπως ανακοινώθηκε χθες, το κράτος θα καλύπτει για τον πρώτο ενάμιση μήνα του προγράμματος, δηλαδή για την περίοδο από 15 Ιουνίου έως και 31 Ιουλίου το 60% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που αντιστοιχούν στο χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι δεν θα απασχολούνται.

Aυτό θα ισχύσει κατ' εξαίρεση έως τα τέλη Ιουλίου, καθώς από 1η Αυγούστου έως και 15 Οκτωβρίου οι εργοδότες υποχρεούνται να καλύπτουν το 100% των ασφαλιστικών εισφορών, εργατικών και εργοδοτικών υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου.

Αυτή ήταν και η αρχική πρόβλεψη του προγράμματος, η οποία ωστόσο είχε καταστήσει το πρόγραμμα όχι και τόσο ελκυστικό σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Με την νέα παρέμβαση το κόστος επιμερίζεται ανάμεσα σε κράτος και εργοδότη, ώστε να δοθεί ένα έξτρα κίνητρο ένταξης στους επιχειρηματίες.

Το αρχικό πλαίσιο που προβλέπει κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού δεν αλλάζει. Ελαφρύνεται όμως το βάρος του μη μισθολογικού κόστους που καλείται να σηκώσει ο εργοδότης στο πλαίσιο του μηχανισμού. Συνεπώς ο εργοδότης θα υποχρεούται να καλύπτει το 100% των εργατικών εισφορών επί του αρχικού ονομαστικού μισθού και το 70% αντί του 100% των εργοδοτικών εισφορών επί του αρχικού ονομαστικού μισθού επίσης, εφόσον μειώνει τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας του εργαζόμενου κατά 50%. Αν η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας είναι μικρότερη – για παράδειγμα 25% - αντιστοίχως μικρότερη θα είναι και η συμμετοχή του κράτους στο μη μισθολογικό κόστος. Μετά την μείωση των εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες από 1η Ιουνίου , το συνολικό ποσοστιαίο ασφάλιστρο στο βασικό πακέτο κάλυψης ανέρχεται πλέον στο 39,66% και επιμερίζεται κατά 15,33% στον εργαζόμενο και κατά 24,33% στον εργοδότη.    

Παράδειγμα

  • Αρχικός ονομαστικός μεικτός μισθός 1.000 ευρώ, βαρύνεται από 1η Ιουνίου με εργατικές εισφορές 153€ (15,33%) και με εργοδοτικές 243€ (24,33%). Καθαρός μισθός προ φόρου 846€.

Έστω πως ο εργοδότης μειώνει τον χρόνο εργασίας του μισθωτού κατά 50% για 4 εβδομάδες, δηλαδή για έναν ολόκληρο μήνα.

Ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει:

-    στον μισθωτό καθαρό μισθό προ φόρου 423€ και

-    σε εισφορές - εργατικές 153€ και εργοδοτικές 170€ - σύνολο 323€.

Ο εργοδότης κερδίζει 73€ το μήνα για την περίοδο από 15/6 έως 31/7 με το νέο σύστημα, καθώς θα πλήρωνε σε εισφορές 396€.

Το κράτος καταβάλλει:

-    στον εργαζόμενο αναπλήρωση 60% του χαμένου μισθού δηλαδή 254€

-    στον ΕΦΚΑ το 60% των εισφορών που αντιστοιχούν στο μισό χρόνο εργασίας, δηλαδή 73€.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top