Οι φοροελαφρύνσεις που πάνε για την επόμενη χρονιά- Οι παράμετροι

Ο σχεδιασμός που έμεινε στο συρτάρι λόγω κορωνοϊού

Στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου του Star τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της οικονομίας

Στην προ-κορωνοϊού εποχή, το οικονομικό επιτελείο εστίαζε στα χρονοδιαγράμματα για τις επόμενες μειώσεις φόρων. Πλέον, σκοπός είναι η ζημιά που προκλήθηκε από το lockdown να μείνει διαχειρίσιμη, να συγκρατηθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων, να είναι αξιοπρεπής ο τζίρος στην αγορά και να επιβιώσει η μεγάλη μάζα των επιχειρήσεων. Τα σχέδια για την επόμενη χρονιά δεν έχουν μείνει στο συρτάρι.

Όλα τα νέα μέτρα για την οικονομία σε γραφήματα 

«Όταν κλείσει η παρένθεση, θα πάμε από εκεί που ξεκινήσαμε πριν από την κρίση, με μειώσεις φόρων, ανάλογα με τα δημοσιονομικά μεγέθη και τα ταμειακά διαθέσιμα. Θα δούμε τη συγκυρία τον Οκτώβριο», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας χθες στο ΣΚΑΪ.

Το εύρος των παρεμβάσεων θα κινηθεί βάσει των στόχων που θα θέσει η Ευρώπη για υψηλά πλεονάσματα που δεσμεύουν την Ελλάδα. Εδώ, μάλλον τα πράγματα είναι ευοίωνα καθώς δεν έχει υπάρξει αναφορά από το Eurogroup για ενεργοποίηση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, όσο τα κράτη- μέλη προσπαθούν να συνέλθουν από την πανδημία. Έτσι, ο σχεδιασμός για το 2021 μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχουν εμπόδια από τα πλεονάσματα.

Δεύτερη παράμετρος είναι οι όροι για τα κονδύλια από τα έκτακτα ευρωπαϊκά «πακέτα». Πέρα από τα περίπου 3,6 δις ευρώ που «δικαιούται» η Ελλάδα από τα δάνεια του ESM, τα οποία στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να ζητήσει. Η Αθήνα δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της, αναμένοντας τις ρήτρες για το μεγάλο «πακέτο» από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε περίπτωση που οι επιδοτήσεις συνοδεύονται από δεσμεύσεις για συνετές οικονομικές πολιτικές, τότε, ο σχεδιασμός των φοροελαφρύνσεων για το 2021 θα πρέπει να περάσει και από έλεγχο των Ευρωπαίων.

Τρίτη παράμετρος είναι οι ταμειακές αντοχές το 2021. Η χρηματοδότηση παρεμβάσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά προϋποθέτει ταμειακά αποθέματα. Για να υπάρχει όμως ικανή ροή εσόδων, θα πρέπει η οικονομία να λειτουργεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Από την άλλη, για να υπάρχει συνετός δανεισμός και έκθεση στις αγορές προϋποθέτει χρηστή διαχείριση των δημοσιονομικών και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί η  βιωσιμότητα του Χρέους και το κόστος δανεισμού να μείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Ο σχεδιασμός, που έμεινε στο συρτάρι, περιλαμβάνει: μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες εφάπαξ ή σε δόσεις, μείωση εισφορών επιχειρήσεων- εργαζομένων κατά τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες το 2021, μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τελικά κατάργηση της, σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος, περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top