Deloitte: Τρία σενάρια για τον ελληνικό τουρισμό

Τουλάχιστον δύο με τρία έτη για την ανάκαμψη, στην καλύτερη περίπτωση

τουρίστες

Τρία σενάρια για την πορεία του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια, με βάση την εξέλιξη των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού παρουσίασε η Deloitte Ελλάδος σε μελέτη της.  

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Μείωση στις αφίξεις 20 - 30% το 2020 

Τα τρία σενάρια είναι: 

•    Στο πρώτο «ήπιο» σενάριο, η ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019 απαιτεί δύο με τρία έτη.

•    Στο δεύτερο «δυσμενές» σενάριο, η πανδημία επιμένει, με διαδοχικά κύματα έξαρσης της ασθένειας ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Ο ελληνικός τουρισμός επανακάμπτει στα επίπεδα του 2019 κατ’ ελάχιστον σε τρία – τέσσερα χρόνια. Ως αποτέλεσμα, ο αντίκτυπος στον κλάδο είναι σοβαρός, με πτωχεύσεις επιχειρήσεων και άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και η δομή και λειτουργία του δεν επηρεάζονται σημαντικά.

•    Στο τρίτο «δριμύ» σενάριο, η πανδημία συνεχίζει με σφοδρότητα και εντός του 2021, μέχρι να βρεθεί κατάλληλο εμβόλιο ή και να επέλθει η «ανοσία της αγέλης». Το σενάριο αυτό σημαίνει δύο ουσιαστικά χαμένα χρόνια, τόσο για τα εποχιακά αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και για τα ξενοδοχεία πόλης, με αποτέλεσμα δομικές αλλαγές. Η σταδιακή ανάκαμψη του τουρισμού ξεκινά από το 2022, ενώ η Ελλάδα επανακάμπτει δυνητικά στα μεγέθη του 2019 τουλάχιστον μετά από μία πενταετία και εντός ενός πολύ διαφορετικού περιβάλλοντος.

Πάνω από μισό δισ. το κόστος για τα ξενοδοχεία από τον κορωνοϊό

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top