Μπλόκο από τους θεσμούς για την προστασία της α΄ κατοικίας

Τι είπαν για νέο Πτωχευτικό

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του μεσημεριανού δελτίου του Star πριν τη χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη

Δεν υπήρξε συμφωνία τελικά μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για την προστασία της α΄ κατοικίας. Στην αρχή οι θεσμοί επέμειναν ότι το ισχύον πλαίσιο πρέπει να λήξει στις 30 Απριλίου. Τελικά συμφώνησαν να δοθεί παράταση αλλά μόνο για όσους αποδεδειγμένα πλήττονται από τον κορωνοϊό και ζήτησαν σχετική μελέτη. Επί της ουσίας αυτό μπορεί να σημαίνει καθυστέρηση 3-4 μηνών, αλλά οι τεχνοκράτες αυτό που ζητούν είναι να μπουν όλοι στο νέο Πτωχευτικό εδώ και τώρα. 

«Αγκάθι» η προστασία της α’ κατοικίας- Σε ποια σημεία διαφωνούν οι θεσμοί

Για το νέο Πτωχευτικό η συζήτηση κράτησε περίπου 20 λεπτά. Θα πρέπει να ψηφιστεί ως τον Ιούνιο αλλά δέχονται να ισχύσει από 1 Ιανουαρίου 2021 λόγω των εγκυκλίων που απαιτούνται. Σημαίνει αυτό άτυπη παράταση και για την α' κατοικία; Όχι, γιατί οι θεσμοί λένε ότι μπορούν οι δανειολήπτες να τα βρίσκουν διμερώς με τις τράπεζες. 

Για τον Κρατικό Οργανισμό που θα μπορεί να αγοράζει σπίτια που βγαίνουν στο σφυρί η ΕΚΤ δεν έχει πρόβλημα. Η Κομισιόν θεωρεί όμως ότι τελικά θα επιβαρύνεται ο Προϋπολογισμός και ζήτησε να δεσμεύονται ως εγγύηση σχετικά κονδύλια (αυτό εκ των πραγμάτων συνεπάγεται πολύ αυστηρά κριτήρια για αγορά τέτοιων ακινήτων αφού δεν είναι δυνατόν να δεσμεύονται μεγάλα ποσά). Το ΔΝΤ είναι αρνητικό. 

Για τα υπόλοιπα θέματα του Πτωχευτικού (εξωδικαστική διαδικασία, χρόνος διαγραφής υπολοίπων χρεών κ.λ.π.) οι θεσμοί θεωρούν ότι είναι «παράθυρα» για καθυστερήσεις όπως έγινε με τον νόμο Κατσέλη και παρέπεμψαν στις τράπεζες για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Με πληροφορίες του οικονομικού συντάκτη του Star, Γιώργου Παππού

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top