«Αγκάθι» η προστασία της α’ κατοικίας- Σε ποια σημεία διαφωνούν οι θεσμοί

Το απόγευμα νέα τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων υπουργών

Σε θρίλερ εξελίσσεται το ζήτημα της προστασίας της α’ κατοικίας, με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών μόλις και μετά βίας να συζητούν για παράταση 1-2 μηνών, κι αυτή μόνο για όσους αποδεδειγμένα πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. 

Προστασία α’ κατοικίας - Παράταση τεσσάρων μηνών έδωσε το Υπ. Οικονομικών

Οι ενστάσεις των τεχνοκρατών εγείρονται σε βασικές προβλέψεις του νέου Πτωχευτικού. Συγκεκριμένα, στο το προσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να επιδιώκουν μια εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους, για να αποφύγουν την πτώχευση. Επίσης, προβλέπεται, ειδικά όσον αφορά στα ευάλωτα νοικοκυριά, το κράτος να επιδοτεί τις δόσεις της ρύθμισης, όπως συμβαίνει και τώρα για την α’ κατοικία. Οι θεσμοί δεν έχουν αντίρρηση στην επιδότηση, ωστόσο ζητούν να μπουν «κόφτες» - κριτήρια, ώστε να μην μπαίνουν όλοι στην εξωδικαστική ρύθμιση και καθυστερεί η διαδικασία.

Πρώτη κατοικία: «Εξαφανίστηκαν» 41.000 «κόκκινοι» δανειολήπτες

Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εξωδικαστική ρύθμιση και ο οφειλέτης πτωχεύσει, το προσχέδιο προβλέπει ότι θα μπορεί να αγοράζει στην εμπορική αξία της, την πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών, μια κρατική οντότητα (κάποιος Οργανισμός που θα συσταθεί). Στη συνέχεια θα μπορεί να τους την ενοικιάζει- με επιδότηση- με δυνατότητα επαναγοράς. Οι ξένοι τεχνοκράτες αντιδρούν και σε αυτό υποστηρίζοντας ότι αυτή η διαδικασία αγοράς από το Κράτος είναι αργή κι ότι το Δημόσιο θα πρέπει να συμμετέχει στους πλειστηριασμούς αν θέλει να προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Τέλος, το προσχέδιο προβλέπει ότι μετά τη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων, θα ακολουθεί χρονικό διάστημα ενός έτους κι εν συνεχεία θα διαγράφονται όλα τα υπόλοιπα χρέη του οφειλέτη, στη λογική της «2ης ευκαιρίας». Οι θεσμοί λένε όμως ότι το διάστημα του ενός έτους είναι μικρό και ότι θα πρέπει να εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες για ανάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων χρεών από τις τράπεζες.

Σήμερα στις 4 το απόγευμα, οι συναρμόδιοι υπουργοί θα έχουν τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών, χωρίς να φαίνεται πιθανή μια συμφωνία. 
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top