Επίδομα 800 ευρώ: Σε δύο ταχύτητες η καταβολή του

Οι διευκρινίσεις που έδωσε ο υπουργός Εργασίας

Διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ στους εργαζόμενους, οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μιλώντας στο Open Tv εξήγησε ότι το επίδομα θα το λάβουν 1.700.000 εργαζόμενοι – μισθωτοί και τα χρήματα θα χορηγηθούν σε δύο διαφορετικές ταχύτητες. 

Ρευστότητα 7 δισ. στην αγορά - Τι προβλέπει το «πάγωμα» επιταγών

«Αρχικά, θα τα λάβουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ανήκουν στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή, μόλις ολοκληρώσουν την υποβολή του ηλεκτρονικού έντυπου με βάση το ΑΦΜ. Σε λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 800 ευρώ. Στη συνέχεια, θα ικανοποιηθούν τμηματικά και σταδιακά όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει αίτηση και οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται», σημείωσε ο κ. Βρούτσης. 

Πότε θα δοθούν τα 800 και τα 600 ευρώ στους δικαιούχους

Υπενθύμισε ότι έως τις 20 Απριλίου είναι το χρονικό περιθώριο υποβολής αιτήσεων για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί βάσει του τζίρου τους και έως τις 10 Απριλίου είναι η προθεσμία για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή.

Θα διευρυνθεί η περίμετρος των πληγεισών επιχειρήσεων

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διευρύνει την περίμετρο των πληγεισών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι πλέον το 86% των επιχειρήσεων που αντιστοιχούν στους ΚΑΔ έχουν ενταχθεί σε αυτήν την περίμετρο και οι εργαζόμενοι αυτών καλύπτονται. 

Επίδομα 800 ευρώ: Ίσως επεκταθεί και για Μάιο – Ιούνιο

Επίσης, όπως είπε εάν και εφόσον σε αυτήν τη χρονική περίοδο δεν έχει τελειώσει η κρίση, η κυβέρνηση θα επεκτείνει με τα ίδια εργαλεία και τη χρονική περίοδο κάλυψης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Όσον αφορά στους μακροχρόνιους ανέργους, ο κ. Βρούτσης είπε ότι στην περίπτωση που επεκταθεί ο χρόνος της κρίσης, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καλύψει ευρύτερα τις κατηγορίες αυτές. 

Σε «καραντίνα» η οικονομία - Αγωνία για την απασχόληση

Διευκρίνισε ακόμα ότι έχει ήδη αποφασιστεί η δίμηνη παράταση καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε ή θα λήξει η επιδότηση εντός του πρώτου τριμήνου του 2020. 

Πώς θα λάβουν τα 600 ευρώ οι επιστήμονες

Σχετικά με το επιστημονικό δυναμικό, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ανακοινώθηκε ένα πολύ γενναίο και φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα καλύψει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας. 

«Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους και, μέσα από ένα πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, θα λάβουν 600 ευρώ. Ωστόσο, με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος τον Απρίλιο και, αν και εφόσον η κρίση συνεχιστεί, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας θα ενταχθεί στο περιβάλλον των 800 ευρώ, όπως και οι μισθωτοί, από τον Μάιο και εφεξής».

Προστασία θέσεων εργασίας

Τέλος αναφερόμενος στην προστασία των θέσεων εργασίας, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι μετά τις 20 Μαρτίου απαγορεύονται οι απολύσεις για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί και για όσες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή. 

Διέψευσε επίσης τα σενάρια μείωσης μισθών και συντάξεων, λέγοντας ότι τέτοια σενάρια δεν υπάρχουν ούτε έχουν εξεταστεί.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top