Ρευστότητα 7 δισ. στην αγορά - Τι προβλέπει το «πάγωμα» επιταγών

Έρχεται παράταση και στην προστασία πρώτης κατοικίας

Ρευστότητα 7 δισ. ευρώ ρίχνει στην πραγματική οικονομία η κυβέρνηση για τη στήριξη της αγοράς που πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού

Αναστολή δόσεων για πρώτη κατοικία: Ποιους αφορά

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ, μετά την έγκριση χθες βράδυ από την ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) του σχεδίου για την παροχή δάνειων κινήσεως κεφαλαίου σε ΜμΕ και μεγάλες επιχειρήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, «λύνονται» τα χέρια της κυβέρνησης. 

Έτσι μέχρι την Τρίτη το βράδυ οι επιχειρηματίες θα πρέπει να δηλώσουν στις τράπεζες ποιες επιταγές τους θέλουν να προστατευτούν με την παράταση των 75 ημερών.

Καταρρέει η αγορά: Πτώση έως 80% αναμένεται στις πωλήσεις ρούχων

«Με την έγκριση των 2 δισ. ευρώ μας επιτρέπεται από χρήματα του ΕΣΠΑ να φτιάξουμε εγγυοδοτικό ταμείο για να μοχλεύσουμε στην αγορά 7 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια. Αν όχι από τέλος Απριλίου, το αργότερο αρχές Μαΐου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να πάνε στην τράπεζα να ζητάνε δάνειο για κεφάλαιο κίνησης έως 25% του ετήσιου τζίρου τους, και με τεκμηρίωση και παραπάνω. Για το 80% του δανείου η εγγύηση θα είναι από το κράτος πρέπει να έχουν κάλυψη μόνο για το 20%», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης. 

«Πάγωμα» επιταγών

Για την απόφαση για μετάθεση κατά 75 ημέρες της λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, ο υπουργός σημείωσε ότι «σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών μέχρι την Τρίτη το βράδυ θα πρέπει όσοι θέλουν και είναι σε ΚΑΔ που δικαιούνται προστασίας στις επιταγές τους να αναγγείλουν ηλεκτρονικά ποιες επιταγές θέλουν να λάβουν και να τύχουν προστασίας. Αυτές οι επιταγές θα δηλωθούν από τον εκδότη τους ότι θέλουν να προστατευθούν και θα είναι προστατευμένες για τις επόμενες 75 μέρες». 

Πότε θα δοθούν τα 800 και τα 600 ευρώ στους δικαιούχους

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε πως από την Τετάρτη όσες επιταγές δεν έχουν αναγγελθεί ως προστατευμένες θα πληρωθούν. Κάλεσε όσους μπορούν να πληρώσουν να συνεχίσουν να το κάνουν για να μην πάει η οικονομία στο μηδέν και να συνεχίσει να κινείται. 

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που έχουν υποχρεώσεις στο εξωτερικό και έχουν τρύπα στην ταμειακή τους ροή λόγω της αναβολής των 75 ημερών των επιταγών, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι θα πάνε στην τράπεζά τους, θα ζητήσουν προεξόφληση των επιταγών και εφόσον είναι αξιόχρεοι, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να εξοφλήσουν κατά προτεραιότητα αυτές τις επιταγές. 

Σε «καραντίνα» η οικονομία - Αγωνία για την απασχόληση

Η κυβέρνηση θα ζητήσει 8μήνη παράταση προστασίας της α’ κατοικίας

Επίσης, όπως αποκάλυψε ο κ. Γεωργιάδης, ο πρωθυπουργός θα καταθέσει την Τετάρτη στους θεσμούς αίτημα για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

Επίδομα 800 ευρώ: Ίσως επεκταθεί και για Μάιο – Ιούνιο

«Δεν πιστεύω να υπάρχει αντίρρηση από θεσμούς εν μεσώ κρίσης... Η άρση της προστασίας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αποτελούσε ένα βήμα προς την οικονομική  κανονικότητα, αλλά τίποτε κανονικό δεν έχει η οικονομία μας αυτή τη στιγμή. Θα πάμε πιο πίσω στο χρόνο για να συνέλθει η οικονομίας μας μετά την καραντίνα», τόνισε. 

Αλλαγές στις λαϊκές αγορές

Όσον αφορά στις λαϊκές αγορές σημείωσε ότι έχει ψηφιστεί τροπολογία, στην οποία δίνεται η δυνατότητα να φτιάχνεται ταυτόχρονα και σε διπλανό χώρο νέα λαϊκή για να απλωθούν οι λαϊκές και να μειωθεί ο συνωστισμός. Αυτό θα ισχύσει  μόνο για την περίοδο της κρίσεως, που δεν υπάρχει πλέον κυκλοφορία στους δρόμους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top