Καταρρέει η αγορά: Πτώση έως 80% αναμένεται στις πωλήσεις ρούχων

Πλήγμα και στις εξαγωγές

Κατάστημα ρούχων

Πτώση του τζίρου μεταξύ 50% και 80% στις εγχώριες πωλήσεις ρούχων αναμένουν οι εταιρείες από το  συνεχιζόμενο lockdown λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Στις εγχώριες πωλήσεις, η πτώση τζίρου σε ό,τι αφορά την καλοκαιρινή κολεξιόν εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 50% και 80%, με βάση και τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποιήσαμε σε δείγμα 52 επιχειρήσεων, στο διάστημα 17-28 Μαρτίου», εξηγεί ο Θεόφιλος Ασλανίδης, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), με τις 250 επιχειρήσεις- μέλη, μεταξύ των οποίων τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου.

Κορωνοϊός – Πάσχα: Χωρίς επιστροφή το πέρασμα από τα διόδια

Συμπληρώνει πως κάποια ρούχα της εαρινής και θερινής κολεξιόν είχαν ήδη παραδοθεί στα καταστήματα, τα οποία όμως δεν θα τα πουλήσουν, αφού η αγορά είναι κλειστή, και άλλα παρέμειναν στις αποθήκες των εταιρειών ένδυσης, οι οποίες δεν πρόλαβαν να τα παραδώσουν στα μαγαζιά. «Μιλάμε για τα ρούχα της νέας κολεξιόν, που οι εταιρείες τα έχουν χρηματοδοτήσει, αλλά ουσιαστικά δεν τα έχουν πληρωθεί, αφού σε πολλές περιπτώσεις στα χέρια τους έχουν μόνο επιταγές, είτε με λήξη Μαρτίου είτε με λήξη τρεις μήνες μετά. Κάποιοι πρόλαβαν και κάποιοι όχι», λέει.

Πότε θα δοθούν τα 800 και τα 600 ευρώ στους δικαιούχους

Ακόμα και αν η αγορά ανοίξει τον Μάιο, προσθέτει, που σημαίνει ότι κάποιες πωλήσεις θα γίνουν για τους μήνες του καλοκαιριού, είναι πολύ αμφίβολο αν η κατανάλωση θα επανακάμψει σε φυσιολογικά επίπεδα εντός του 2020 ή αν τα ταμεία θα γεμίσουν.

«Αφενός, οι καταναλωτές πιθανότατα δεν θα αγοράσουν ρούχα. Βλέποντας τον ορίζοντα των δυσκολιών, την πιθανότητα της ανεργίας και έχοντας κακή ψυχολογία, πιθανότατα θα περιοριστούν σε αγορές πάνω σε είδη πιο άμεσης ανάγκης. Επιπλέον, ό,τι πώληση γίνει, θα γίνει με έκπτωση, για να δελεαστούν οι καταναλωτές, επειδή οι επιχειρήσεις θα πιέζονται για έσοδα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους μετά το lockdown», σημειώνει.

Πλήγμα και στις εξαγωγές

Κάπως καλύτερη, αλλά όχι καλή, είναι η εικόνα στις εξαγωγές: «οι περισσότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις είχαν στείλει τα ρούχα τον Μάρτιο. Οι περισσότεροι μεγάλοι πελάτες δεν ακύρωσαν τις παραγγελίες, αλλά γνωστοποίησαν ότι οι επαναπαραγγελίες πρέπει να μείνουν stand-by (σε αναμονή), ενώ κάποιοι ζήτησαν να πληρώσουν με καθυστέρηση και άλλοι να χαμηλώσουν οι τιμές.

«Η κάμψη του τζίρου για τη θερινή κολεξιόν υπολογίζεται στις εξαγωγές σε 30%-50% με βάση την έρευνα», σημειώνει ο κ. Ασλανίδης.

Προσθέτει ότι, πέραν των εξαγωγών, στα αζήτητα θα μείνουν και ρούχα και αξεσουάρ που αγοράζονταν από ξένους επισκέπτες της Ελλάδας στη διάρκεια των διακοπών τους, αφού το πλήγμα στον παγκόσμιο τουρισμό εκτιμάται πως είναι ισχυρότατο, συμπαρασύροντας και δραστηριότητες, είτε υποστηρικτικές προς αυτόν είτε τροφοδοτούμενες εμμέσως από αυτόν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top