Κορωνοϊός: Έτσι θα πληρώσετε 40% μειωμένο ενοίκιο

Παράλληλα η αίτηση με το επίδομα για 800 ευρώ

σπίτια

Το «κούρεμα» των ενοικίων κατά 40% ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη στήριξη των νοικοκυριών. 

Επίδομα 800 ευρώ: Στις 10.000 έως τώρα οι αιτήσεις των εργαζομένων

Μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα μπορούν να καταβάλουν οι επιχειρήσεις που έβαλαν «λουκέτο», το προσωπικό αυτών των επιχειρήσεων, καθώς και οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής σύμβασης εργασίας. 

Το μέτρο, για τα ενοίκια, που αναλύεται στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν είναι προαιρετικό. 

Η διαδικασία για τα ενοίκια 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) -που είχε προτείνει το εν λόγω μέτρο στους κυβερνητικούς παράγοντες- εξέδωσε οδηγίες για το μέτρο μείωσης των ενοικίων. 

Επίδομα 800 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα - Πώς θα το πάρετε

Η διαδικασία είναι απλή. Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις και την επαγγελματική στέγη η διαδικασία για τη μείωση του ενοικίου είναι η εξής: 

O επιχειρηματίας – εργοδότης θα παραδώσει στον ιδιοκτήτη – εκμισθωτή του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρησή του αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του που έχει ή θα καταθέσει στην ΕΡΓΑΝΗ μέχρι 10.4.2020 ότι  έχει διακοπεί η ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ της επιχείρησής του  γιατί υπάγεται σε κάποιον από τους κωδικούς δραστηριότητας από αυτούς που το Κράτος έχει διατάξει τη διακοπή λειτουργείας τους.  

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με όλα τα μέτρα οικονομικής στήριξης 

Για τη μείωση του μισθώματος της πρώτης (κύριας) κατοικίας:

O επιχειρηματίας – εργοδότης θα παραδώσει σε κάθε εργαζόμενό του -του οποίου έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του, αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του που έχει ή θα καταθέσει στην ΕΡΓΑΝΗ ότι έχει διακοπεί Η ΚΥΡΙΑ  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ της επιχείρησής του και ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του συγκεκριμένου εργαζόμενου.

Έως τις 10 Απριλίου τα 800 ευρώ σε μισθωτούς - ελεύθερους επαγγελματίες

Ο εργαζόμενος αυτός, θα χρησιμοποιήσει το αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης για την εγγραφή του στην πλατφόρμα με τον τίτλο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (στη νέα  ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr) από 1.4.2020 και μετά, τόσο για την είσπραξη των 800€, όσο και  για την ειδοποίηση προς τον ιδιοκτήτη – εκμισθωτή της πρώτης κατοικίας του που αφορά τη μείωση του μισθώματος των μηνών Μαρτίου και Απριλίου κατά 40%.

Όπως και για το επίδομα των 800 ευρώ και για τη μείωση του ενοικίου κατά 40% θα τηρηθεί η εξής σειρά για την υποβολή αιτήσεων, βάσει των ΑΦΜ των εργαζόμενων: 

  • Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
  • Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
  • Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
  • Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
  • Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
  • Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
  • Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
  • Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
  • Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
  • Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0. 

Όσοι «βγήκαν» σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον Μάρτιο δικαιούνται μειωμένο ενοίκιο και για τον Μάρτιο και για τον Απρίλιο. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top