Έρχεται μείωση στις εισφορές και των μισθωτών– Ποιοι ωφελούνται

Θα υπάρχουν κλίμακες μηνιαίων ποσών

Κέρματα

Μεγάλες μειώσεις στις εισφορές υγείας για 2 εκατομμύρια μισθωτούς σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.

Το «μοντέλο» θα κινείται στα πρότυπα των εισφορών, που θεσπίζονται από φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, και στόχος είναι το τελικό σχέδιο να είναι έτοιμο μετά το καλοκαίρι, προκειμένου να εφαρμοστεί από το 2021 ή και νωρίτερα.

Έτσι θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα εισφορών

Σύμφωνα με κάποια σενάρια που εξετάζονται, οι ενιαίες εισφορές για τους μισθωτούς θα έχουν διάφορες εκδοχές με κλίμακες μηνιαίων ποσών από 40, 50, 60 ως 80 ευρώ (33, 55 και 66 ευρώ είναι στους επαγγελματίες).

Οι εισφορές θα καταβάλλονται κατά τα 2/3 σχεδόν από τους εργοδότες και κατά το 1/3 από τους εργαζόμενους. Η ίδια σχεδόν αναλογία είναι και σήμερα, με την εισφορά υγείας για τους μισθωτούς να υπολογίζεται σε ποσοστό 7,10% επί των μικτών μηνιαίων αποδοχών τους, με τους εργοδότες να καταβάλλουν το 4,55% και οι εργαζόμενοι να πληρώνουν το υπόλοιπο 2,55%.

Όμως λόγω του νέου συστήματος που εφαρμόζεται από φέτος με τις νέες εισφορές για τους μη μισθωτούς, προκαλούνται εκ των πραγμάτων ανισότητες. Από τη μια πλευρά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι ελαφρύνονται σημαντικά σε σχέση με αυτά που πλήρωναν. Από την άλλη πλευρά οι μισθωτοί, όπως και οι επιχειρήσεις, συνεχίζουν να πληρώνουν περισσότερα, χωρίς κάποιο μεγαλύτερο όφελος, καθώς έχουν τις ίδιες υπηρεσίες και παροχές περίθαλψης με τους επαγγελματίες, που καταβάλλουν λιγότερα.

Εξάλλου, στις εισφορές υγείας των μισθωτών υπάρχουν και «εσωτερικές αδικίες», καθώς οι εισφορές ενός εργαζόμενου με αποδοχές 940 ευρώ αντιστοιχούν στις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες υγείας από τον ΕΟΠΥΥ, για τις οποίες πληρώνει και ένας μισθωτός των 2.000 ευρώ.

Η διαφορά στις καταβολές είναι τεράστια όμως η ανταποδοτικότητα στις εισφορές του ΕΟΠΥΥ είναι μηδενική όσο ανεβαίνουν οι μισθοί.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top