Έτσι θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα εισφορών

Τι φέρνει το νέο ασφαλιστικό για 1,4 εκατ. επαγγελματίες και αγρότες

Να έχει ψηφιστεί έως την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου είναι ο στόχος της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έρθει στη Βουλή το αργότερο έως την Τρίτη.

Μετά την ψήφισή του, αναμένεται εντός ολίγων ημερών να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιλογή της κατηγορίας των ασφαλιστικών εισφορών από περίπου 1,4 εκατομμύρια ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Έρχεται αύξηση μισθών μέσω μείωσης εισφορών και εισφοράς αλληλεγγύης!

Ασφαλιστικές εισφορές: Τι σύνταξη θα πάρουν 900.000 επαγγελματίες

Στην πλατφόρμα ο κάθε επαγγελματίας θα μπορεί να επιλέγει σε σε ποια από τις 6 συνολικά ασφαλιστικές κατηγορίες επιθυμεί να ανήκει, τουλάχιστον για το επόμενο 12μηνο.

Σημειώνεται πως, όσο υψηλότερη κατηγορία εισφορών επιλέξει ένας επαγγελματίας, τόσο υψηλότερη σύνταξη θα λάβει μελλοντικά.

Η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας, όπως και η καταβολή της 1ης «δόσης» των εισφορών του 2020, δηλαδή εκείνων του Ιανουαρίου 2020, θα πρέπει να γίνει έως τις 12 Μαρτίου.

Το πολύ μικρό αυτό χρονικό περιθώριο (κοντά στις 20 μέρες) για τη δήλωση των εισφορών που θα πληρώνουν για το επόμενο 12μηνο οι επαγγελματίες θα ισχύσει, κατ' εξαίρεση, μόνο για φέτος, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει δίμηνη προθεσμία για την επιλογή κατηγορίας εισφορών.

Πώς θα γίνεται η διαδικασία

Όποιος επαγγελματίας δεν επιλέξει μόνος του κατηγορία εισφορών εντός του ορίου, θα «χρεωθεί» από τα ίδια τα Ταμεία αυτόματα με την πρώτη κατηγορία, η οποία προβλέπει συνολικές εισφορές ύψους 210 ευρώ ανά μήνα υπέρ της κύριας σύνταξης και της υγείας.

Τις ίδιες εισφορές θα πληρώνει κάθε μήνα για όλο το επόμενο 12μηνο, δηλαδή μέχρι τις αρχές του 2021. Όπως προβλέπεται, οι εισφορές κάθε μήνα θα πληρώνονται στο τέλος του εκάστοτε επόμενου μήνα (π.χ. του Μαρτίου 2020 θα πρέπει να πληρωθούν έως τέλη Απριλίου, του Απριλίου έως τέλη Μαΐου κ.λπ.).

Από το επόμενο έτος, ο επαγγελματίας θα μπορεί είτε να συνεχίσει να πληρώνει τις ίδιες εισφορές, που θα επιλέξει φέτος, είτε να επιλέξει υψηλότερες, με «ταβάνι» τα 566 ευρώ/μήνα. Η ίδια διαδικασία ανανέωσης της επιλογής του θα ισχύει κάθε χρόνο μέχρι τη συνταξιοδότηση.

Σημειώνεται πως η κλιμάκωση των ασφαλιστικών κατηγοριών αφορά βασικά τις εισφορές κύριας σύνταξης και όχι της υγείας. Και αυτό γιατί οι εισφορές υγείας από φέτος σταθεροποιούνται στα 55 ευρώ τον μήνα για όσους επιλέξουν την 1η κατηγορία και στα 66 ευρώ τον μήνα για όσους επιλέξουν από τη 2η έως και την 6η κατηγορία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top