Μείωση επιτοκίου και νέες αγορών ομολόγων στο «αντίο» του Ντράγκι

Πώς σχολίασε τις αποφάσεις της ΕΚΤ ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Μάριο Ντράγκι

Ο «Σούπερ Μάριο» πήρε για τελευταία φορά το όπλο του και μάλιστα βάρεσε… δυνατά!

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%. Σημειώνεται πως οι τράπεζες θα πάρουν απαλλαγή από το αρνητικό επιτόκιο για κάποιες από τις καταθέσεις τους.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αρχίσει νέες αγορές ομολόγων, ύψους 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, από την 1η Νοεμβρίου, οι οποίες θα συνεχιστούν για όσο είναι αναγκαίο.

Παράλληλα, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και το επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,00% και το 0,25%, αντίστοιχα.

«Τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου οι προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν προς το 2%» τόνισε ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε άμεσα και πολύ χαρακτηριστικά στα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ δρα γρήγορα, μειώνει τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης. Προσπαθούν και πετυχαίνουν να υποτιμήσουν το ευρώ έναντι του ΠΟΛΥ ισχυρού δολαρίου, που πλήττει τις αμερικανικές εξαγωγές... Και η Fed κάθεται και κάθεται και κάθεται. Πληρώνονται για να δανείζουν χρήματα, ενώ εμείς πληρώνουμε τόκο!», έγραψε στο twitter
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top