120 δόσεις: Άνοιξε η πλατφόρμα και για τη ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια η ένταξη - «Κούρεμα» οφειλής έως 70%

Ανάσα σε εκατομμύρια ασφαλισμένους θα δώσει η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η πλατφόρμα για την ένταξη στη ρύθμιση οφειλών τέθηκε σε λειτουργία το πρωί της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά το «άνοιγμα» της ρύθμισης για τα χρέη στην εφορία, η οποία πάει... σφαίρα καυώς ήδη έχει δεχθεί 99.000 επισκέπτες και 13.000 αιτήσεις ρύθμισης.

«Η ρύθμιση σε έως 120 δόσεις των οφειλών των ασφαλισμένων είναι πλέον γεγονός. Από σήμερα ξεκινάει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί, λίγες μέρες δηλαδή μετά την ψήφιση του νόμου. Με το νόμο αυτό δίνουμε μία πολύ μεγάλη ανάσα σε εκατομμύρια οφειλέτες να απαλλαγούν οριστικά από τα βάρη του παρελθόντος», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

120 δόσεις: Άνοιξε η πλατφόρμα – Πώς θα μπείτε στη ρύθμιση

Η κα Αχτσιόγλου χαρακτήρισε τη ρύθμιση ως «την πιο ευνοϊκή που έχει υπάρξει στα ζητήματα οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων διότι περιλαμβάνει, πέρα από το κούρεμα των προσαυξήσεων και τις δόσεις, το κούρεμα της βασικής οφειλής».

Χωρίς περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια οι 120 δόσεις για τα Ταμεία

Οι αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση για τα χρέη στα Ταμεία θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Η ρύθμιση δεν έχει περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για το μέγεθος των οφειλών τους, μαζί με τις προσαυξήσεις, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και καταχωρώντας τους κωδικούς του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

120 δόσεις: Οι παγίδες και οι αδικίες της ρύθμισης για τα χρέη

Παράλληλα, θα ενημερωθούν για το εάν υπάρχει η δυνατότητα επανυπολογισμού της βασικής οφειλής με βάση την κατώτερη μηνιαία  εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου (περίπου 158 ευρώ). 

Σε αυτή την περίπτωση, οι ασφαλισμένοι μπορούν να κερδίσουν «κούρεμα» έως 55% στη βασική οφειλή και 85% στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα. Συνολικά, το «κούρεμα» του ποσού μπορεί να φτάσει έως και το 70% της οφειλής.

Υπενθυμίζεται πως το κατώτατο ποσό δόσης είναι τα 50 ευρώ (για τους αγρότες τα 30 ευρώ).

Πότε χάνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στα Ταμεία

Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται σε τέσσερις περιπτώσεις:

α) Αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης.

β) Αν δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η/1/2019.

γ) Αν δεν καταβληθούν εντός 3 μηνών από την άρση της αναστολής οι οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούσαν σε αναστολή είσπραξης και δεν υπήχθησαν, με επιλογή του οφειλέτη, στη ρύθμιση.

δ) Αν δεν καταβληθεί το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής απόφασης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ρύθμιση δεν χάνεται εάν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η/1/2019 τελούν σε αναστολή είσπραξης, διοικητική, δικαστική ή εκ του νόμου, ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οι όροι της οποίας τηρούνται.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top