120 δόσεις: Οι παγίδες και οι αδικίες της ρύθμισης για τα χρέη

Πότε κερδίζετε έκπτωση ή διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων

Άδειο πορτοφόλι

Λίγες δόσεις για τους μικροοφειλέτες, πολλές δόσεις για όσους έχουν μεγάλα χρέη, φέρνει η νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις, η οποία ψηφίζεται αύριο στη Βουλή.

Η νέα ρύθμιση των χρεών προς την εφορία θα έχει περιορισμένο χρόνο ζωής, καθώς θα είναι ανοικτή στους οφειλέτες μέχρι τις 28 Ιουνίου 2019.

Το ελάχιστο ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ, ενώ ο οι δόσεις δεν μπορεί να είναι λιγότερες από 18.

120 δόσεις για λίγους

Από το σύνολο των φορολογουμένων που χρωστάνε στην εφορία, υπολογίζεται πως μόλις το 20% θα επωφεληθεί από το μάξιμουμ των δόσεων.

Πρόκειται για όσους έχουν χρέη, που υπερβαίνουν τις 3.600 ευρώ. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος της οφειλής και το εισόδημα, τόσο πιο εύκολα ο οφειλέτης θα κερδίζει τις 120 δόσεις για την εξόφληση της ληξιπρόθεσμης οφειλής του.

Η πλειονότητα των οφειλετών (περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι) θα ρυθμίσει τα χρέη του σε 18 έως 50 δόσεις. Πρόκειται για φορολογούμενους με χρέη κάτω των 1.500 ευρώ.

Τέλος, σε μόλις 18 μηνιαίες δόσεις θα καταβάλλουν τις οφειλές τους τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες. Κατ’ εξαίρεση θα δίνεται και περιθώριο αποπληρωμής σε 30 μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από έκτακτη αιτία ή φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ.

Πότε κερδίζετε έκπτωση ή διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων

Εάν ο οφειλέτης επιλέξει πριν από την υπαγωγή της οφειλής του στη ρύθμιση να καταβάλει την οφειλή του σε δόσεις, που είναι μικρότερες κατά 20% έως 90% από αυτό που προκύπτει με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, τότε δικαιούται αντίστοιχη έκπτωση 15% έως 90% επί των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει να εξοφλήσει εφάπαξ την οφειλή του θα διαγράφεται το σύνολο των τόκων και των προσαυξήσεων.

Παραδείγματα για τη ρύθμισης των 120 δόσεων για τα χρέη στην εφορία

Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ, χρωστάει στην εφορία 600 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει την οφειλή του σε 20 δόσεις.

Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα επίσης 8.000 ευρώ και χρέος 1.500 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει την οφειλή του σε 50 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή πολύ περισσότερες από τον προηγούμενο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top