«Σφραγίδα» από Κομισιόν σε πλεονάσματα αλλά με μείωση του αφορολόγητου

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα των αναδρομικών

Βάζο με κέρματα

«Η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τους συμφωνημένους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020», επισημαίνει η Κομισιόν στην εαρινή έκθεσή της για την Ελλάδα, την οποία παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Η Ευρωπαϊκή εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα (δηλαδή η αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος - ΑΕΠ) θα είναι 2,2% για το 2019 και το 2020. Στις προβλέψεις της, ωστόσο, προεξοφλεί και τη μείωση του αφορολόγητου, που έχει ήδη ψηφιστεί από την κυβέρνηση και θα ισχύσει από την 1/1/2020, για την οποία όμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αφήσει ανοικτό παράθυρο για πιθανή μη εφαρμογή της.

Η Κομισιόν κάνει λόγο για «συνεχείς βελτιώσεις στη συλλογή των φορολογικών οφειλών» και χαρακτηρίζει θετική προοπτική τον «φιλόδοξο στόχο» των αρχών για την εκκαθάριση των μη επεξεργασμένων συνταξιοδοτικών αιτήσεων.

Οι θετικές προβλέψεις της Κομισιόν «ακουμπάνε» και την ανεργία, για την οποία προβλέπει πως θα πέσει στο 18,2% το 2019 και στο 16,3% το 2020.

Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία 

Εξάλλου, για το χρέος η Κομισιόν προβλέπει πως από 181,1% του ΑΕΠ το 2018, θα μειωθεί σε 174,9% το 2019 και 168,9% το 2019 και το 2020, αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στα επίπεδα του 0,8% και τα τρία έτη της πρόβλεψης.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα των αναδρομικών

Η έκθεση προειδοποιεί την Ελλάδα για τις δυσμενείς επιπτώσεις της υπο-εκτέλεσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Παράλληλα, εκφράζει ανησυχία και για το αυξημένο κόστος εργασίας, αλλά και για την αρνητική επίπτωση της αύξησης  του κατώτατου μισθού στη μείωση της ανεργίας.

Έχασαν τη δικαστική μάχη για τα αναδρομικά οι γιατροί του ΕΣΥ!

Σύνταξη δύο χρόνια νωρίτερα και αναδρομικά για χιλιάδες ασφαλισμένους

Η Κομισιόν μιλά για σημαντικούς κινδύνους υποβάθμισης των προβλέψεων της, λόγω των συνεχιζόμενων δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά σε συντάξεις και δώρα, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μερική αντιστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και να προκαλέσουν δημοσιονομικές υποχρεώσεις.

Αυξήσεις 40% και αναδρομικά σε συντάξεις χηρείας – Ποιες επανυπολογίζονται

«Κουρεύει» τα αναδρομικά και τα χρέη προς τους πολίτες το Δημόσιο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top