«Κουρεύει» τα αναδρομικά και τα χρέη προς τους πολίτες το Δημόσιο

Μειώνεται στο μισό ο τόκος για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Οφειλέτες… δύο ταχυτήτων. με χαμένους τους πολίτες, δημιουργείται με διάταξη στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό.

Το υπουργείο Οικονομικών «κουρεύει» στο μισό τον τόκο που πρέπει να πληρώνει το Δημόσιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες, αφήνοντας όμως τον τόκο που πληρώνουν οι πολίτες στο Δημόσιο στα τριπλάσια επίπεδα.

Έτσι, με τις νέες διατάξεις το επιτόκιο για οφειλές του Δημοσίου μειώνεται από 6% στο 3%, την ώρα που όταν οι ιδιώτες οφείλουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, το ύψος του επιτοκίου υπολογισμού των τόκων ανέρχεται σε 8,76% το χρόνο ή 0,73% κάθε μήνα!

Αυτό που επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών είναι το μεγάλο δημοσιονομικό βάρος για τον προϋπολογισμό, καθώς εκκρεμεί το τεράστιο κύμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη για χιλιάδες συνταξιούχους και εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, που ζητούν αναδρομικά για τα κομμένα δώρα και τις περικοπές στις αποδοχές τους.

Αναδρομικά τριών ταχυτήτων: Ποιοι δικαιούνται επιστροφές σε βάθος 4ετίας

Έτσι, οι όποιες επιστροφές γίνουν σε αναδρομικά, θα «κοστίσουν» αρκετά εκατομμύρια ευρώ λιγότερο στα δημόσια ταμεία. Υπενθυμίζεται ότι σε λίγες ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα αναδρομικά του 13ου και 14ου μισθού για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Σε πολλές δόσεις τα αναδρομικά 13ου και 14ου μισθού

«Το ισχύον σήμερα νόμιμο επιτόκιο για οφειλές του δημοσίου, ύψους 6% ετησίως , εκτός του γεγονότος ότι κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό για τις σημερινές δημοσιονομικές συνθήκες, λόγω του αμετάβλητου χαρακτήρα του, δεν προσαρμόζεται στο εκάστοτε χρηματοοικονομικό περιβάλλον με αποτέλεσμα τη σοβαρή επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού λαμβανομένου υπόψη και του ρυθμού απονομής δικαιοσύνης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top