Αυξήσεις 40% και αναδρομικά σε συντάξεις χηρείας – Ποιες επανυπολογίζονται

Καταργείται το όριο των 55 ετών για τη χορήγησή τους - Όλες οι αλλαγές

«Η διάταξη για τις συντάξεις χηρείας θα έρθει μέσα στον Απρίλιο» είχε πει στις 23 Μαρτίου 2019 ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά από ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, με τις οποίες καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών, ενώ αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης από 50% σε 70%, με αναδρομικές μάλιστα αυξήσεις από το 2016.

Ο επανυπολογισμός θα αφορά περίπου 40.000 συντάξεις, που έχουν ήδη εκδοθεί με τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ η αναδρομική ισχύς του νέου νόμου ισχύειι από 13 Μαΐου 2016. Αυτό σημαίνει πως οι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά περίπου τριών ετών.

Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας

-    Καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών. Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «οι ηλικιακοί περιορισμοί καταργούνται. Οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και μετά την παρέλευση τριετίας».

Νέα ρύθμιση 120 δόσεων: «Κούρεμα» έως και 65% στο συνολικό ποσό οφειλής

-    Το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης χηρείας αυξάνεται από 50% σε 70%. Αυτό σημαίνει πως θα επανυπολογιστούν περίπου 40.000 συντάξεις, που είχαν εκδοθεί με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/16), οι οποίες θα αυξηθούν κατά 40%.

-    Η σύνταξη θανάτου, που δικαιούνται τα άγαμα παιδιά, διατηρείται μέχρι την ηλικία των 24 ετών, ανεξαρτήτως του εάν σπουδάζουν ή όχι.

Συντάξεις Μαΐου: Θα δοθούν νωρίτερα– Αναλυτικά οι ημερομηνίες

-    Ο επιζών σύζυγος δε θα δικαιούται σύνταξη, εάν ο θάνατος του συνταξιούχου ή του ασφαλισμένου επήλθε πριν από την πάροδο των τριών ετών από τον γάμο, αντί πενταετίας που ίσχυε σήμερα.

Σοβαρή καταγγελία Βρούτση: Διαγράφηκαν από τα μητρώα χιλιάδες συνταξιούχοι!

-    Εάν ο επιζών εργάζεται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, μετά την πάροδο τριών ετών η σύνταξη θα καταβάλλεται στο 50%, με κατώτατα όρια τα 360-384 ευρώ (ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του θανόντος).

Ασφαλιστική κάλυψη έως τα 35 για τα παιδιά των θανόντων

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν και αλλαγές όσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη των παιδιών ασφαλισμένου ή συνταξιούχου που πέθανε.

Όπως προβλέπεται, στα δικαιούχα σύνταξης παιδιά θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα και παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, ακόμη και μετά το 24ο έτος της ηλικίας και έως τα 35 έτη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top