120 δόσεις: Αυστηρά κριτήρια για τα χρέη στην εφορία

Κούρεμα έως και κατά 65% για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Σε δύο… ταχύτητες έρχονται οι 120 δόσεις για τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με τις ρυθμίσεις από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή.

«Κουρεύει» τα αναδρομικά και τα χρέη προς τους πολίτες το Δημόσιο

Τα δύο σχήματα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα έχουν διαφορετικό χαρακτήρα. Η ρύθμιση για τις οφειλές στα ταμεία δε θα έχει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα παρέχει και «κούρεμα» της οφειλής, ενώ η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία θα έχει αυστηρούς όρους.

Η ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Η ρύθμιση για τα ταμεία θα έρθει χωρίς εισοδηματικούς ή περιουσιακούς «κόφτες».

Γενναίο «κούρεμα» και 120 δόσεις για χρέη σε ΕΦΚΑ

«Κούρεμα» οφειλής και προσαυξήσεων στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων

Θα έχει πολύ ευνοϊκούς όρους, που θα οδηγούν σε «κούρεμα» της συνολικής οφειλής κατά 60-65% και θα προβλέπει αποπληρωμή του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις.

Από τη ρύθμιση μπορούν να ωφεληθούν 1,4 εκατομμύρια οφειλέτες, καθώς περιλαµβάνει ελεύθερους επαγγελµατίες, αγρότες και εργοδότες, νοµικά και φυσικά πρόσωπα, ενεργούς και µη ενεργούς ασφαλισµένους. Η ελάχιστη δόση θα είναι τα 50 ευρώ, με εξαίρεση τους αγρότες, για τους οποίους θα είναι στα 30 ευρώ.

Στη νέα ρύθμιση θα ενταχθεί το σύνολο των οφειλών στα ταμεία, που αγγίζει τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία

Η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών θα έχει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να ενταχθούν σε αυτήν όσοι έχουν πραγματικά οικονομικό πρόβλημα και όχι οι στρατηγικοί «κακοπληρωτές».

Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονοµικό επιτελείο είναι να µπορούν να ενταχθούν στη ρύθµιση φορολογούµενοι, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια που θεσπίστηκαν για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωµένων νοικοκυριών.

Πρώτη κατοικία: Πότε και πόσο θα «κουρεύεται» το δάνειο

Τα εισοδηµατικά κριτήρια που τέθηκαν ήταν 12.500 ευρώ για τον άγαµο, 21.000 ευρώ για έγγαµο, 26.000 ευρώ για τον έγγαµο µε ένα παιδί, 31.000 για τον έγγαµο µε δύο παιδιά και 36.000 ευρώ για τον έγγαµο µε τρία ή περισσότερα παιδιά. Παράλληλα, θα πρέπει ο φορολογούµενος να µην έχει συνολική ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές έως και το τέλος του 2017, ενώ προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση θα είναι η εξόφληση των φορολογικών οφειλών του 2018 (ή η τήρηση της ρύθμισης των 120 δόσεων για αυτές τις οφειλές).

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top