Τεκμήρια: Οι πέντε «παγίδες» που... κοστίζουν

Τα λάθη μπορεί να στείλουν τη φορολογία … στα ύψη

Χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ

Παγίδες «κρύβουν» για χιλιάδες φορολογούμενους τα τεκμήρια διαβίωσης, δηλαδή τα ποσά που αντιπροσωπεύουν τις ελάχιστες ετήσιες δαπάνες χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων, όπως κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη και πισίνες.

Πιθανά λάθη στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης μπορεί να στείλουν τους φόρους… στα ύψη, αλλά και να γίνουν η αιτία για να χαθούν επιδόματα και απαλλαγές.

Οι πέντε παγίδες, που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι, είναι:

1. Υπερφορολόγηση του εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων, μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών: Λόγω της σημαντικής συρρίκνωσης των πραγματικών εισοδημάτων, την οποία έχει προκαλέσει η πολυετής οικονομική κρίση, πολλά φυσικά πρόσωπα θα φορολογηθούν φέτος όχι με βάση τα πολύ χαμηλά εισοδήματα που απέκτησαν το 2018 αλλά με βάση τα πολύ πιο υψηλά, εξωπραγματικά ποσά τεκμαρτών εισοδημάτων που θα τους προσδιορίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με βάση το σύστημα των τεκμηρίων ή αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης.

2. Υπερφορολόγηση οικονομικά αδύναμων φορολογουμένων (περιστασιακά απασχολουμένων): Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει αυτή τη στιγμή η ισχύουσα νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος, χιλιάδες φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2018 πολύ χαμηλού ύψους εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση θα κληθούν να πληρώσουν φέτος ποσά φόρου εισοδήματος, τα οποία θα υπολογιστούν με συνολικό συντελεστή φόρου 44% επί εξωπραγματικών ποσών τεκμαρτού εισοδήματος που θα τους προσδιορίσουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

3. Υπερφορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών και περιστασιακά απασχολουμένων και μέσω της μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού δαπανών (10% επί του ετήσιου εισοδήματος) με «πλαστικό» ή άλλης μορφής «ηλεκτρονικό» χρήμα. 

4. Η απώλεια της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ χιλιάδων οικονομικών αδύναμων πολιτών όταν:

α) Το συνολικό ετήσιο εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ,

β) Το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας που κατέχουν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.,

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων που κατέχει ο φορολογούμενος υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για άγαμο, 150.000 ευρώ για έγγαμο, 200.000 ευρώ για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα παιδιά. Εξαιρούνται οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καθώς και όσες περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 80% και πάνω, υπό προϋποθέσεις.

5. Απώλεια του δικαιώματος είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων ή είσπραξη επιδομάτων, σημαντικά μειωμένων: Χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι φορολογούμενοι θα χάσουν κοινωνικά επιδόματα που δικαιούνται, παρά το γεγονός ότι έχουν πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα, επειδή το εισόδημά τους με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης θα διαμορφωθεί σε επίπεδα υψηλότερα των εισοδηματικών ορίων που ισχύουν για την είσπραξη των επιδομάτων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top