Τι πληρώνουμε στον λογαριασμό της ΔΕΗ

Μύθοι και αλήθειες γύρω από τις πολλές χρεώσεις που «φουσκώνουν» το τελικό ποσό

Τι πληρώνουμε και γιατί στον λογαριασμό της ΔΕΗ

Ένα από τα… άγχη στης κρίσης τον καιρό είναι και ο λογαριασμός της ΔΕΗ.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία χρόνια, ο λογαριασμός του ρεύματος πήρε την ανιούσα. Σε αυτό συνέβαλαν προφανώς και οι αυξήσεις στα τιμολόγια, ωστόσο η μεγάλη «ζημιά» έγινε από χρεώσεις μη σχετικές με την κατανάλωση του ρεύματος.

Τρανό παράδειγμα το «χαράτσι» των ακινήτων (το περίφημο ΕΕΤΗΔΕ, το οποίο μετεξελίχθηκε και ΕΝΦΙΑ και «έφυγε» από τα τιμολόγια της ΔΕΗ) αλλά και χρεώσεις υπέρ του δικτύου και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί καταναλωτές  φωνάζουν για υπέρογκες χρεώσεις σε λογαριασμούς με μικρή κατανάλωση ρεύματος. Την ίδια ώρα, η... μυθοπλασία γύρω από τα τιμολόγια και το τι πληρώνουμε, ζει στιγμές δόξας. 

Όπως μπορείτε να δείτε στον λογαριασμό που ακολουθεί, οι διαμαρτυρίες για «φουσκωμένους» λογαριασμούς δεν είναι δίχως βάση. 

Η κατανάλωση του ρεύματος αντιστοιχεί σε 327 ευρώ, όταν όλες οι άλλες χρεώσεις (εκτός του ΦΠΑ) αθροίζουν σε 292,33 ευρώ. Μαζί με τον ΦΠΑ, δε, ξεπερνούν το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση του ρεύματος!

Οι χρεώσεις

Το star.gr σας εξηγεί αναλυτικά τι πληρώνουμε και γιατί στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ. 

ΔΕΗ: Είναι η αξία του ρεύματος. Αφορά δηλαδή στο κόστος και τις λοιπές δαπάνες της ΔΕΗ για την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες. 

ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ: Είναι το κόστος που πληρώνουμε για τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του εθνικού δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΑΔΜΗΕ είναι ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και ο ΔΕΔΔΗΕ ως Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Υπολογίζεται επί της καταναλωθείσας ενέργειας.

ΥΚΩ: Πρόκειται για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, τα τέλη που πληρώνουμε για την κοινωνική πολιτική του κράτους στο θέμα της ενέργειας. Αυτό αφορά το κόστος για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά σε τιμή όχι ακριβότερη από την ηπειρωτική Ελλάδα, το κόστος για την παροχή κοινωνικού τιμολογίου των ευπαθών ομάδων, το κόστος για την παροχή μειωμένου τιμολογίου στους πολύτεκνους, το μειωμένο τιμολόγιο σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που κάνουν φιλανθρωπική πολιτική (πχ. Εκκλησία). Υπολογίζεται επί της καταναλωθείσας ενέργειας.

ΕΤΜΕΑΡ: Είναι η αποζημίωση που δίδεται στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Κοινώς, πρόκειται για τη συνεισφορά όλων μας στη μείωση των εκπομπών ρύπων (σ.σ.: ο στόχος που έχει τεθεί για την Ελλάδα είναι η μείωσή τους κατά 16% ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005). Υπολογίζεται επί της καταναλωθείσας ενέργειας.

Λοιπές χρεώσεις: Είναι χρεώσεις που επιβάλλονται από τη νομοθεσία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς (Ετήσια Ανταποδοτικά Τέλη υπέρ ΡΑΕ κ.λπ.). Υπολογίζεται επί της καταναλωθείσας ενέργειας.

Έναντι κατανάλωσης: Είναι η αφαίρεση του ποσού που είχε πληρωθεί στον έναντι λογαριασμό της ΔΕΗ.

Διάφορα

  • ΕΦΚ: Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης επιβάλλεται από το 2010. Υπολογίζεται επί της πραγματικής κατανάλωσης και υπόκειται σε ΦΠΑ.
  • Ειδικό Τέλος 5‰:  Πρόκειται για το ειδικό τέλος του Ν. 2093/92 υπό τον τίτλο «Δικαιώματα Εκτελέσεως Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ)». Είναι δηλαδή υπέρ… των τελωνειακών υπαλλήλων. Το ΔΕΤΕ υπολογίζεται επί της αξίας του ρεύματος που έχει καταναλωθεί, προσαυξημένης με τη χρέωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

ΦΠΑ: Είναι ο φόρος προστιθέμενης αξίας που μπαίνει στην κατανάλωση ρεύματος και ισούται με 13%. Κατά τον υπολογισμό του, δεν υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη και το τέλος για την ΕΡΤ. Δηλαδή επιβάλλεται στο ποσό που προκύπτει από την κατανάλωση της ΔΕΗ συν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΑΔΜΗΕ, ΥΚΩ, κλπ.) και τη χρέωση για τον ΕΦΚ (όχι το Ειδικό Τέλος 5‰), μείον το ποσό από την έναντι κατανάλωση.

Χρεώσεις Δήμου: Τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε και τα οποία διαφέρουν ανά δήμο.

ΕΡΤ: Το τέλος που πληρώνουμε για τη δημόσια τηλεόραση. Το ύψος του ανταποδοτικού τέλους ανέρχεται στο ποσό των περίπου 3 ευρώ μηνιαίως (δηλαδή περίπου 36 ευρώ το χρόνο). Στους λογαριασμούς επιβάλλεται κάθε δίμηνο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σημειώνεται ότι αυτές οι χρεώσεις επιβάλλονται ακόμη κι αν αλλάξετε προμηθευτή ρεύματος.

Από 1η Μαΐου το θερινό τιμολόγιο

Σε ισχύ το θερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ τίθεται από την Πρωτομαγιά.

Το τιμολόγιο θα ισχύει καθημερινά από 23.00 έως 07.00 και έως την 31η Οκτωβρίου 2018.

Η κατανάλωση τις συγκεκριμένες ώρες είναι μικρότερη και έτσι ένα νοικοκυριό μπορεί να δει σημαντικό όφελος, χρησιμοποιώντας ενεργοβόρες συσκευές τις νυκτερινές ή πρώτες πρωινές ώρες (πχ. πλυντήρια).

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top