Πρόσθετο φόρο φέρνει το μαχαίρι στο αφορολόγητο- Μένει ο ΕΝΦΙΑ

Κακά τα μαντάτα για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους

Νέο μαχαίρι στα εισοδήματά τους θα δουν μισθωτοί και συνταξιούχοι λόγω της επικείμενης μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων. Μάλιστα από το μαχαίρι στις συντάξεις δεν θα γλιτώσουν ούτε οι επικουρικές. Την ίδια ώρα, μπορεί η κυβέρνηση μετά από δύο χρόνια να επιδιώκει τώρα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 30%, ωστόσο φαίνεται πως το σχέδιο δεν θα προχωρήσει…

Τα μαντάτα που φθάνουν από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης δεν είναι πολύ καλά για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ψήνεται νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις, ενώ η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί νέο ψαλίδι στο αφορολόγητο όριο που θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων. Η μείωση στο αφορολόγητο όριο σχεδιάζεται να γίνει από το 2019.

«Για όσους λαμβάνουν από 6.000 έως 8.636 ευρώ ετησίως ο επιπλέον φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι από 22 ευρώ έως και 572 ευρώ» εξηγεί η φοροτεχνικός στο STAR.

Επιβαρύνσεις θα δουν και όσοι έχουν υψηλότερο εισόδημα. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα γίνει μέσω της περικοπής της έκπτωσης φόρου από 1.900 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.300 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση είναι η μείωση του αφορολόγητου να συνδυαστεί με μειώσεις συντελεστών προκειμένου να μετριασθούν οι επιβαρύνσεις.

Από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου προβλέπεται η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά τουλάχιστον 1,8 δις ευρώ από το 2019 και μετά. Ωστόσο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να γίνει μια πρώτη δόση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2018, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό για το επόμενο έτος.

Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε για να μείνει

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 30% αποτελεί μία από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, η οποία πολύ πιθανόν να πέσει στο κενό, όπως δημοσιεύει η «Καθημερινή». Μεταξύ των καλών μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος, ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2019.

Η μεγάλη εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων, ίσως η μεγαλύτερη από τους φόρους που εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο, φαίνεται να προβληματίζει τους πιστωτές της χώρας, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ κοντά στο να αρνηθούν την πρόταση αυτή. Με βάση τα ανωτέρω, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει για τα επόμενα χρόνια και μάλιστα θα συνεχίσει να επιβάλλεται, τουλάχιστον για το 2017-2018, με τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες και ενδεχομένως βαρύτερος, εφόσον προστεθούν και τα αγροτεμάχια στον συμπληρωματικό φόρο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top