ΣΠΑΝΕ ομόλογα για να πληρώσουν ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ το επικουρικό ταμείο

Παρά το τσεκούρι το ΕΤΕΑ ρευστοποίησε φέτος ομόλογα 300 εκατ. ευρώ

​Μαύρα και άραχνα δείχνουν τα πράγματα στο επικουρικό ταμείο, καθώς όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος παρά το γερό τσεκούρι που έπεσε στις επικουρικές συντάξεις, το ΕΤΕΑ έχει προχωρήσει και σε αλλεπάλληλες ρευστοποιήσεις ομολόγων, ύψους 300 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Όπως αναφέρει μάλιστα το δημοσίευμα το μεγαλύτερο ποσό μάλιστα από την περιουσία του, που εξανεμίζεται μήνα με το μήνα αφορά σε ρευστοποίηση ομολόγων 205 εκατ. ευρώ από τότε που ξεκίνησαν οι περικοπές στις συντάξεις.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε η διοίκηση του ΕΤΕΑ από το σπάσιμο των ομολόγων αξίας 205 εκατ. ευρώ:

• Τα 55 εκατ. ευρώ έσπασαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Ιουλίου
• Τα 30 εκατ. ευρώ ρευστοποιήθηκαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Αυγούστου, που ήταν και ο πρώτος μήνας των μειώσεων
• Τα 50 εκατ. ευρώ ομολόγων έσπασαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Νοεμβρίου, που ήταν ο πρώτος μήνας των αναδρομικών μειώσεων κατά 50 ευρώ από κάθε σύνταξη.
• Τα 70 εκατ. ευρώ θα ρευστοποιηθούν με νέα – χθεσινή – απόφαση του Ταμείου για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Δεκεμβρίου και οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2017 από τις οποίες λείπουν 25 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα στα 205 εκατ. ευρώ ομολόγων που εξαφανίστηκαν από τα αποθεματικά του ΕΤΕΑ προστίθενται και άλλα 90 εκατ. ευρώ που έσπασαν τον Φεβρουάριο του 2016 για να πληρωθούν και πάλι οι συντάξεις.

Το γεγονός ότι ακόμη και μετά τις μειώσεις στις επικουρικές δεν επαρκούν τα λεφτά δείχνει ότι το πρόβλημα στο ΕΤΕΑ είναι ακόμα βαθύτερο και η εικόνα πολύ χειρότερη από αυτή που παρουσίαζε το υπουργείο Εργασίας.

Όλα δείχνουν ότι το Ταμείο είναι υπό κατάρρευση καθώς τα αποθεματικά του στερεύουν και δυστυχώς με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε νέο τσεκούρι στις συντάξεις, αυτή τη φορά ξεκινώντας από την κατάργηση των προσωπικών διαφορών.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να μειωθούν και οι επικουρικές που έχουν μεν επανυπολογιστεί, αλλά επειδή το άθροισμά τους με τις κύριες είναι κάτω από τα 1.300 ευρώ είχαν μείνει άθικτες.

Το γεγονός ότι τελειώνουν τα χρήματα για τις επικουρικές πιστοποιούν και τα στοιχεία των εσόδων από εισφορές.

Παρά την αύξηση κατά 1% στις εισφορές επικουρικής ασφάλισης, τα πολυπόθητα έσοδα που προέβλεπαν ότι θα είναι της τάξης των 170 εκατ. ευρώ δεν ήρθαν ποτέ.

Το ΙΚΑ που εισπράττει μαζί τις εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης δεν αποδίδει στο ΕΤΕΑ το ανάλογο μερίδιο, αλλά ένα μέρος των εισφορών. Το ΕΤΕΑ με τη σειρά του δεν αποδίδει το σύνολό τους στον ΕΟΠΥΥ τις εισφορές περίθαλψης που παρακρατεί με ποσοστό 6% από κάθε σύνταξη και οφείλει περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Τέλος δεν αποδίδει ούτε τις εισφορές υπέρ του ΑΚΑΓΕ με την οφειλή να αγγίζει τα 75 – 80 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top