Η χειρότερη χρονιά: «Μαύρο» το 2013 για τα ακίνητα και ιδιοκτήτες!

Κατρακύλα έως 50% στις τιμές, έκρηξη χρεών από φόρους στο 1 δισ. ευρώ!

Η χειρότερη χρονιά: «Μαύρο» το 2013 για τα ακίνητα και ιδιοκτήτες!
Έκρηξη χρεών από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που άγγιξαν το 1 δισ. ευρώ λόγω υπερφορολόγησης και κατρακύλα μέχρι και 50% στις τιμές των ενοικίων, καταγράφουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, με τους αναλυτές της κτηματαγοράς να εκτιμούν ότι το 2013 ήταν η χειρότερη χρονιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα απλήρωτα χρέη από φόρους και χαράτσια στην ακίνητη περιουσία αυξήθηκαν κατά 50% μέσα σε έναν χρόνο, καθώς από 499 εκατ. ευρώ το 2012 διαμορφώθηκαν στα 974 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013.

Η υπέρμετρη φορολόγηση των ακινήτων οδήγησε 41.000 ιδιοκτήτες να αφαιρέσουν το ρολόι της ΔΕΗ από τα διαμερίσματά τους μόνο στον Δήμο Αθηναίων, ενώ ο συνολικός αριθμός των κλειστών διαμερισμάτων φθάνει τα 80.000, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Μαρία Φιλιππακοπούλου, οικονομολόγος.

Η ίδια ανέφερε ότι η πτώση των τιμών των ακινήτων στις πιο «ακριβές» περιοχές τις έκανε πιο ανταγωνιστικές με άλλες όμορες. Τα Βριλήσσια έγιναν πιο ελκυστικά σε σχέση με τα Μελίσσια.

Η υπερφορολόγηση των ακινήτων έφερε νέα δεδομένα στην αγορά ανεβάζοντας το κόστος διακράτησης και παράλληλα μείωσε την αξία της επένδυσης, ενώ πέρασε στο παρελθόν η άποψη που κυριαρχούσε για περισσότερα από 60 χρόνια και έλεγε ότι κανένας δεν έχασε αγοράζοντας γη ή ακίνητο.

Οι κτηματομεσίτες βλέπουν «φως στην άκρη του τούνελ» για το 2014, αλλά υπό προϋποθέσεις. Η ανάκαμψη της ελλ��νικής οικονομίας και η κατάργηση του φόρου υπεραξίας, τουλάχιστον στα παλαιά ακίνητα, είναι οι δύο βασικές παράμετροι που μπορούν να «σημάνουν» αρχικά το τέλος της πτώσης των τιμών των ακινήτων και συνάμα να συμβάλουν στην αφύπνιση της ζήτησης, που σήμερα κινείται σχεδόν στο μηδέν. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top