Παραδοχή σοκ από την AstraZeneca για το εμβόλιο του κορωνοϊού

«Μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες»

Αποζημίωση για θανατηφόρα παρενέργεια του εμβολίου κατέβαλε η AstraZeneca / Βίντεο αρχείου Ant1

Ο φαρμακευτικός κολοσσός AstraZeneca παραδέχθηκε πρώτη φορά ότι το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού με την επωνυμία Covishield μπορεί να έχει παρενέργειες στους ασθενείς, όπως θρομβώσεις και μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων.

Κορωνοϊός: Ανακαλύφθηκαν δύο νέες, σπάνιες, παρενέργειες των εμβολίων

Το Covishield αναπτύχθηκε από τη Βρετανο-Σουηδική εταιρία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρήχθη από το Ινστιτούτο Ορών της Ινδίας. 

Οι παρενέργειες μετά το εμβόλιο κορωνοϊού - Τα στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΦ

Σε μελέτες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο ήταν 60 - 80% αποτελεσματικό στην προστασία από τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, έκτοτε, η έρευνα διαπίστωσε ότι το Covishield μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους ανθρώπους θρόμβους στο αίμα, που μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόροι.

Ομαδική αγωγή που κατατέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ότι το εμβόλιο οδήγησε στον θάνατο ή στο νοσοκομείο περίπου 50 άτομα, τα οποία ζητούσαν αποζημίωση έως και 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ένας από τους ενάγοντες υποστήριξε ότι το εμβόλιο του προκάλεσε θρόμβωση και μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, με απουτέλεσμα να μην μπορεί να εργαστεί.

Αν και η AstraZeneca αμφισβήτησε αυτούς τους ισχυρισμούς, παραδέχτηκε για πρώτη φορά σε ένα από τα δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο μπορεί «σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TT ή θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από θρόμβους αίματος και χαμηλά αιμοπετάλια».

«Επιπλέον, το TTS μπορεί επίσης να εμφανιστεί απουσία του εμβολίου ΑΖ (ή οποιουδήποτε εμβολίου). Η αιτιώδης συνάφεια σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση θα είναι θέμα πραγματογνωμοσύνης», πρόσθεσε η AstraZeneca σε ένα από τα δικαστικά έγγραφα που πραουσιάστηκαν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Ιndependent.

Η παραδοχή της AstraZeneca έρχεται σε αντίθεση με την επιμονή της εταιρίας το 2023 ότι δε θα δεχόταν ότι το TTS προκαλείται από το εμβόλιο σε γενικό επίπεδο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε ότι το Covishield μπορεί να έχει απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες. «Ένα πολύ σπάνιο ανεπιθύμητο συμβάν που ονομάζεται θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, που περιλαμβάνει ασυνήθιστα και σοβαρά συμβάντα πήξης του αίματος που σχετίζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, έχει αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με αυτό το εμβόλιο», είχε αναφέρει.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top