Κορωνοϊός: Ανακαλύφθηκαν δύο νέες, σπάνιες, παρενέργειες των εμβολίων

Πρόκειται για νευρολογική διαταραχή και φλεγμονή του νωτιαίου μυελού

Τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων του Covid-19 εξετάζει ο ΕΟΦ / Βίντεο αρχείου Ερτ

Δύο νέες, αλλά εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί από ερευνητές, στη μεγαλύτερη μελέτη ασφάλειας εμβολίων μέχρι σήμερα. Πρόκειται για νευρολογική διαταραχή και για φλεγμονή του νωτιαίου μυελού. 

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κορωνοϊό;

Η μελέτη έγινε σε περισσότερους από 99 εκατομμύρια ανθρώπους από την Αυστραλία, την Αργεντινή, τον Καναδά, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σκωτία και επιβεβαίωσε πόσο σπάνιες είναι οι γνωστές επιπλοκές του εμβολίου. Ωστόσο, οι ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι τα οφέλη των εμβολίων κατά της Covid-19 εξακολουθούν να «αντισταθμίζουν κατά πολύ τα κινδύνους».

Κορωνοϊός: Κινέζοι δημιούργησαν μεταλλαγμένο στέλεχος με 100% θνησιμότητα

Ερευνητές του Παγκόσμιου Δικτύου Δεδομένων Εμβολίων χρησιμοποίησαν έγκυρα ηλεκτρονικά δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης για να συγκρίνουν τα ποσοστά 13 παθήσεων του εγκεφάλου, του αίματος και της καρδιάς σε άτομα μετά τη λήψη του των εμβολίων της Pfizer, της Moderna ή της AstraZeneca, με τα αντίστοιχα ποσοστά που θα αναμενόταν από αυτές τις παθήσεις του πληθυσμού πριν από την πανδημία.

Η μελέτη επιβεβαίωσε με υψηλό επίπεδο ακρίβειας γνωστούς δεσμούς μεταξύ των εμβολίων mRNA (Pfizer και Moderna) και των σπάνιων παρενεργειών της μυοκαρδίτιδας (φλεγμονή του καρδιακού μυός) και της περικαρδίτιδας (πρήξιμο του λεπτού σάκου που καλύπτει την καρδιά). 

Οι παρενέργειες που έχουν συνδεθεί με τα εμβόλια κορωνοϊού

Η έρευνα επιβεβαίωσε, επίσης, το σύνδρομο Guillain-Barré (όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα νεύρα) και τη θρόμβωση του εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (ένας τύπος θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο), ως σπάνιες παρενέργειες που συνδέονται με το εμβόλιο AstraZeneca.

Ωστόσο, μια νέα σπάνια παρενέργεια, η οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα, μια φλεγμονή και οίδημα στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, εντοπίστηκε επίσης στην ανάλυση δεδομένων ως συνδεδεμένη με το εμβόλιο AstraZeneca.

Ο καθηγητής Jim Buttery, συνδιευθυντής του Global Vaccine Data Network, ανέφερε ότι το εύρημα ώθησε τους ερευνητές να επιβεβαιώσουν ανεξάρτητα την παρενέργεια, ολοκληρώνοντας μια δεύτερη μελέτη, αυτή τη φορά αναλύοντας ένα ξεχωριστό σύνολο δεδομένων 6,8 εκατομμυρίων Αυστραλών, που έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca.

Η αυστραλιανή μελέτη δεν επιβεβαίωσε μόνο την οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα ως μια σπάνια παρενέργεια. Ο μεγάλος όγκος δεδομένων, ειδικά για το AstraZeneca, επέτρεψε στους επίσης να ανιχνεύσουν μια δεύτερη, νέα σπάνια παρενέργεια, γνωστή ως εγκάρσια μυελίτιδα ή φλεγμονή του νωτιαίου μυελού.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό Vaccine την Παρασκευή.

Επίσης, η αυστραλιανή μελέτη βρήκε ότι τα δεδομένα μεταφράζονται σε έναν εξαιρετικά μικρό κίνδυνο οξείας διάχυτης εγκεφαλομυελίτιδας 0,78 περιπτώσεων για κάθε εκατομμύριο δόσεις και 1,82 περιπτώσεων ανά εκατομμύριο δόσεις για εγκάρσια μυελίτιδα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top