Μέση Ανατολή: Τα σενάρια για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Αντίποινα για τα drones - «Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο πόλεμο«, λέει ο ΟΗΕ

Το Ισραήλ αποφάσισε ότι θα απαντήσει στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του το Ιράν και πλέον όλη η υφήλιος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη σκακιέρα στη Μέση Ανατολή, καθώς ακόμα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. 

Ισραήλ: Οι δύο πλευρές στο κρίσιμο πολεμικό συμβούλιο - Τι θα αποφασιστεί

Τα ξημερώματα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σχέδια για επιθετικές και αμυντικές ενέργειες. 

 

 

Η συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου ήταν μαραθώνια και μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων κατέληξε στην έγκριση αντιποίνων κατά του Ιράν για τη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα drone και πυραύλους που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ. Ωστόσο υπάρχουν έντονες αντιθέσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα μιας τέτοιας απάντησης. 

Πώς θα επηρεάσει τη χώρα μας η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Ιράν Ισραήλ πόλεμος

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί μετά την επίθεση του Ιράν. 

Μητσοτάκης: Απερίφραστη καταδίκη της Κυβέρνησης για την επίθεση του Ιράν

«Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν την ένταση. Παραμένουμε σε υψηλή επιφυλακή. Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», είπε. 

 

 

Το πενταμελές υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και ο υπουργός Μπένι Γκαντζ λαμβάνουν αποφάσεις, αναμένεται να κληθεί εκ νέου για περαιτέρω συζητήσεις.

Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οι κυριότερες αντιδράσεις

Ισραήλ: Τα σενάρια για την αντίδραση στην επίθεση του Ιράν

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ τρία είναι τα πιθανά σενάρια για το πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν. 

Ιράν Ισραήλ πόλεμος

Το πρώτο προβλέπει μία μεγάλη αντίδραση η οποία θα πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν. Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν χτυπήματα στα σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων και το τρίτο είναι η τήρηση μιας ουδέτερης ή ήπιας στάσης έναντι της Τεχεράνης για να μην κλιμακωθεί η ένταση.

Πάνω από 300 drones και πυραύλους εκτόξευσε το Ιράν κατά του Ισραήλ

ΟΗΕ: «Ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν άλλο πόλεμο»

«Ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο», είπε στην εισήγηση με την οποία άρχισε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες αναφερόμενος στην ιρανική επίθεση εναντίον του Ισράηλ.

 

 

«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λαοί της περιοχής είναι αντιμέτωποι με αληθινό κίνδυνο πλήρους καταστροφικού πολέμου. Είναι ώρα να τον εξουδετερώσουμε και να αποκλιμακώσουμε. Είναι ώρα να δείξουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ισραήλ: H στιγμή της αναχαίτισης των ιρανικών drone

«Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», συνέχισε.

Ιράν Ισραήλ πόλεμος 3

Επανέλαβε την καταδίκη για την επίθεση που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, στην οποία είδε «σοβαρή κλιμάκωση» και ταυτόχρονα τον αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, υπενθυμίζοντας το «απαραβίαστο» των διπλωματικών εγκαταστάσεων.

 

 

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το Ιράν εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή σμήνος «300 φονικών drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ», επίθεση που αποκρούστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top