Ασπίδα προστασίας για ουρολοιμώξεις νέο εμβόλιο σε μορφή σπρέι

Προστατεύει έως και εννιά χρόνια

Εμβόλιο

Ένα εμβόλιο με τη μορφή σπρέι κατά των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος εμπόδισε την επανεμφάνισή τους για έως και εννέα χρόνια, έδειξε νέα έρευνα. Το εμβόλιο προσφέρει μια ασφαλή, αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης της ουρολοίμωξης και μια εναλλακτική στην αντιβιοτική θεραπεία.

Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις – που ορίζονται ως τρεις ή περισσότερες ουρολοιμώξεις σε 12 μήνες – εμφανίζονται στο 20% έως 30% των περιπτώσεων. Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες απλώς και μόνο λόγω της ανατομίας τους, με το 80-85% των λοιμώξεων να προκαλούνται από το βακτήριο Escherichia coli. Για τον λόγο αυτό, τα αντιβιοτικά είναι συχνά η θεραπεία πρώτης γραμμής. Ωστόσο, με την αύξηση της αντοχής στα αντιβιοτικά, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση.

Το νέο εμβόλιο για τις ουρολοιμώξεις

Εκεί έρχεται το εμβόλιο MV140, ένα νέο εμβόλιο για τη θεραπεία επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων σε γυναίκες και άνδρες. Πωλείται ως Uromune και έχει κατασκευαστεί από αδρανοποιημένα ολόκληρα βακτήρια των τεσσάρων κύριων ειδών που είναι γνωστό ότι προκαλούν υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecalis και Proteus vulgaris. Το σπρέι με γεύση ανανά χορηγείται καθημερινά για τρεις μήνες. Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής κλινικούς ιατρούς από το Royal Berkshire Hospital του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό για έως και εννέα χρόνια.

«Πριν από το εμβόλιο, όλοι οι συμμετέχοντες υπέφεραν από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις τις οποίες πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν», δήλωσε ο Μπομπ Γιανγκ, σύμβουλος ουρολόγος στο Royal Berkshire NHS Foundation Trust, ο οποίος ήταν συνεπικεφαλής της έρευνας. «Εννέα χρόνια μετά την πρώτη λήψη αυτού του νέου εμβολίου, περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες παρέμειναν χωρίς μόλυνση. Το εμβόλιο είναι ασφαλές μακροπρόθεσμα και οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν λιγότερες ουρολοιμώξεις οι οποίες ήταν ήπιες» πρόσθεσε.

Απίστευτο: Γερμανός εμβολιάστηκε 217 φορές για τον κορωνοϊό!

Τα αποτελέσματα των μελετών για το νέο εμβόλιο 

Η τρέχουσα μελέτη ακολούθησε την πρώτη δοκιμή για τη χρήση του Uromune για τη θεραπεία γυναικών με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο British Journal of Urology (BJU) International. Σε αυτή τη μελέτη, από τις 75 γυναίκες που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία, το 78% δεν είχε καμία επακόλουθη ουρολοίμωξη κατά την περίοδο παρακολούθησης των 12 μηνών. Τώρα, εννέα χρόνια αργότερα, μια μελέτη παρακολούθησης, στην οποία συμμετείχαν 72 γυναίκες και 17 άνδρες, διερεύνησε τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Σαράντα οκτώ (54%) συμμετέχοντες δεν εμφάνισαν άλλη ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της εννιάχρονης περιόδου παρακολούθησης. Ο μέσος χρόνος που οι συμμετέχοντες παρέμειναν χωρίς ουρολοίμωξη ήταν 56,7 μήνες για τις γυναίκες και 44,3 μήνες για τους άνδρες, που είναι περισσότερο από 4,5 χρόνια και πάνω από 3,5 χρόνια, αντίστοιχα. Περίπου το 40% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι είχαν επαναλαμβανόμενες δόσεις εμβολίου ένα ή δύο χρόνια μετά την αρχική θεραπεία.

«Πολλοί από τους συμμετέχοντες μας είπαν ότι το εμβόλιο βελτίωσε την ποιότητα ζωής τους. Ενώ δεν έχουμε ακόμη εξετάσει την επίδραση αυτού του εμβολίου σε διαφορετικές ομάδες ασθενών, αυτά τα δεδομένα παρακολούθησης υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην πρόληψη της ουρολοίμωξης εάν προσφερθεί ευρέως, μειώνοντας την ανάγκη για θεραπείες με αντιβιοτικά» δηλωσε ο Γιανγκ.

Ιλαρά: Με τεστ αντισωμάτων βρίσκουμε αν έχουμε κάνει το εμβόλιο

Το Uromune είναι διαθέσιμο στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων πρόσβασης σε 26 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια ανασκόπηση πέντε μελετών του 2023 σχετικά με την αποτελεσματικότητα του MV140/Uromune διαπίστωσε ότι απέτρεψε ή μείωσε με ασφάλεια τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων στις γυναίκες, μείωσε τη χρήση αντιβιοτικών και μείωσε τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης κατά 50% ανά ασθενή ετησίως.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο 39ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας (EAU) στο Παρίσι στις αρχές Απριλίου. Οι ερευνητές αναμένουν ότι τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευθούν σε περιοδικό με κριτές μέχρι το τέλος του έτους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top