«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Έρχεται νέα πανδημία - Ποια είναι η νόσος Χ

«Είμαστε απροετοίμαστοι», λέει ο επικεφαλής του ΠΟΥ

ΠΟΥ: Έρχεται Νέα Πανδημία - Ποια Είναι Η Νόσος Χ

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ αναφέρθηκε στην πανδημία του κορονοϊού και τόνισε πως δυστυχώς τα εμβόλια άργησαν πάρα πολύ να φτάσουν στις «φτωχότερες χώρες του κόσμου, γεγονός που κατέληξε να κοστίσει ζωές».

Παράλληλα, δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, αφού μία νέα πανδημία είναι πολύ πιθανό σύντομα να κλονίσει και πάλι την ανθρωπότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος δεν είναι πραγματικά έτοιμος να την αντιμετωπίσει. «Η επόμενη πανδημία είναι θέμα του πότε, όχι του αν και ο κόσμος είναι απροετοίμαστος», προειδοποίησε. 

Φόβοι για νέα πανδημία: Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ για την έξαρση πνευμονίας

«Μπορεί να προκληθεί από έναν ιό της γρίπης, ή έναν νέο κορονοϊό, ή μπορεί να προκληθεί από ένα νέο παθογόνο που δεν γνωρίζουμε ακόμη, το οποίο είναι αυτό που αναφερόμαστε ως Ασθένεια Χ. Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στην Ασθένεια Χ πρόσφατα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι καινούργιο. Χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά τον όρο Ασθένεια Χ το 2018, ως υποκατάστατο για μια άγνωστη ακόμη ασθένεια για την οποία μπορούμε ωστόσο να προετοιμαστούμε». 

Τι είναι η νόσος Χ;

Η νόσος Χ δεν είναι μια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά είναι το όνομα που δίνεται σε έναν πιθανό νέο μολυσματικό παράγοντα.

«Νόσος Χ»: Ξεκίνησαν οι δοκιμές για παρασκευή εμβολίων

Αντιπροσωπεύει μια ασθένεια που είναι προς το παρόν άγνωστη αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή μικροβιακή απειλή για τον άνθρωπο στο μέλλον. Είναι απαραίτητο να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή ιών που κυκλοφορεί μεταξύ της άγριας πανίδας που θα μπορούσε να γίνει πηγή μιας νέας μολυσματικής ασθένειας στην οποία οι άνθρωποι δεν έχουν ανοσία.

Το 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσθεσε τη νόσο Χ σε μια λίστα παθογόνων παραγόντων που αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για έρευνα, μαζί με άλλους, όπως ο SARS και ο Έμπολα.

Στρεπτόκοκκος: «Δε συνιστά πανδημία» - Τι ισχύει για τα τεστ ανίχνευσης

Η επισήμανση αυτής της πιθανής απειλής ως «Νόσος Χ» έχει σκοπό να δώσει προτεραιότητα στις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας που δεν έχει ακόμη εμβόλια ή φαρμακευτικές θεραπείες και θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή επιδημία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top