Αλαμπάμα: Η πρώτη παγκοσμίως εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου

Αντιδρά ο ΟΗΕ :«Βασανιστήριο η μέθοδος»

Τραβούσε τις ζώνες που συγκρατούσαν τα χέρια του και πραγματοποιούσε σπασμούς επί 2 λεπτά πριν αφήσει την τελευταία του πνοή - Βίντεο από AP

Σε εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου προχώρησαν οι Αρχές της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά.

Αυτός είναι ο θανατοποινίτης που εκτελέστηκε με εισπνοή αζώτου για πρώτη φορά παγκοσμίως / AP

Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια στην Αλαμπάμα, Κέι Άιβι, ανακοίνωσε την εκτέλεση του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ που είχε καταδικαστεί οριστικά και αμετάκλητα στην εσχάτη των ποινών από το 1996, ενώ είχε προηγηθεί αποτυχημένη προσπάθεια να εκτελεστεί με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα τον Νοέμβριο του 2022. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στη φυλακή της Άτμορ, ξημερώματα ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με Αμερικανικά ΜΜΕ που επικαλούνται ανακοίνωση Τύπου της κυβερνήτριας. 

Τι είναι η εκτέλεση με εισπνοή αζώτου 

Στον θανατοποινίτη δόθηκε μια μάσκα μέσω της οποίας εισέπνευσε καθαρό αέριο άζωτο προκειμένου να προκληθεί στον οργανισμό του στέρηση οξυγόνου, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων.

Σικάγο: Σκότωσε επτά μέλη της ίδιας οικογένειας και αυτοκτόνησε

Το ανατριχιαστικό της εκτέλεσης, που διήρκεσε συνολικά περίπου 22 – 25 λεπτά, είναι ότι ο 58χρονος πιθανώς είχε τις αισθήσεις του για αρκετά λεπτά προτού εκπνεύσει, καθώς φαινόταν να κουνιέται και το σώμα του να πραγματοποιεί σπασμούς ενώ βρισκόταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι της εκτέλεσης για τουλάχιστον δύο λεπτά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εικόνες που περιγράφονται, κάποιες φορές εικονιζόταν να τραβά τις ζώνες που συγκρατούσαν τα χέρια του κι ακολούθησαν αρκετά εφιαλτικά λεπτά έως ότου να μην εμφανίζει πλέον αναπνοή. 

Εφιαλτικά φαίνεται ότι ήταν τα λεπτά πριν ξεψυχήσει ο θανατοποινίτης στις ΗΠΑ / AP
O Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών από το 1996 για τη δολοφονία γυναίκας κατά παραγγελία του συζύγου της / ΑP

Αξίζει να τονιστεί ότι πρώτη φορά οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν αυτή τη νέα μέθοδο εκτέλεσης, ενώ σήμερα η συχνότερη σε χρήση είναι η θανατηφόρα ένεση που ξεκίνησε το 1982. 

Επικριτικός ο ΟΗΕ

Διεθνείς αντιδράσεις έχουν προκληθεί μετά την επίσημη ανακοίνωση της εκτέλεσης και της μεθόδου που ακολουθήθηκε. Μάλιστα, ο ΟΗΕ εμφανίζεται επικριτικός κι εκτιμά πως η συγκεκριμένη μέθοδος ενδεχομένως αποτελεί «βασανιστήριο».

ΗΠΑ: Ένας μαθητής νεκρός από πυροβολισμούς σε σχολείο της Αϊόβα

Σημειώνεται ότι ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ καταδικάστηκε το 1996 μετά τη δίκη του που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία γυναίκας κατά παραγγελία του συζύγου της. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top